Ett stort hål har bildats i isen i Weddellhavet, Antarktis. Forskare saknar en hållbar teori som kan förklara händelsen.
Vatten har trängt upp ur hålet som är runt 80 000 kvadratkilometer stort. Det här uppkom för några månader sedan när isen normalt sett är mycket tjock. På grund av att platsen är avlägset belägen är forskare till stor del beroende av satellitbilder för att kunna överblicka området.
Orsaken tror man handlar om vattenströmmar och ett flöde av varmare vatten som stiger upp och smälter isen. Det är den nu gällande teorin.
"Södra ishavet är mycket skiktat. Ett mycket kallt men relativt sötare vattenlager ligger ovanpå en mängd vatten som är mycket varmare och saltare. Så det kallare lagret fungerar som en isolator", säger Mojib Latif, forksningschef vid Geomar Helmholtz Centre for Ocean Research, Kiel, Tyskland.
Under vissa omständigheter kan det varmare vattnet bryta igenom det isolerande, kalla vattenlagret och smälta isen. Det här fenomenet sker regelbundet i kustområden både i Arktis och Antarktis men normalt sett inte mitt i havet.
"Det här är som att öppna en tryckventil. Havet släpper sedan ut ett värmeöverskott till atmosfären, flera vintrar i följd tills värmeupplaget är tömt", säger Latif.
Det varma vattnet kyls av när det når luften, sjunker sedan till botten och värms upp igen. Den här cykeln kan fortsätta hela vintern, säger Kent Moore, fysikprofessor vid universitetet i Toronto till CBC.
Det här är andra gången på två år som öppningen i isen har uppkommit. Förra gången var 2016. Den här isvaken är större än sist, men fortfarande mindre än den var på 1970-talet då den uppkom tre vintrar i rad. Då var de ungefär fem gånger så stora, säger Torge Martin, meteorolog vid Helmholtz Centre for Ocean Research, Kiel.

Bild från NASAs Aqua-satellit visar en isvak vid Ross Island, nära McMurdo Station, 16 november, 2011. Bild: NASAs Earth Observatory
Baserat på deras teorier om klimatförändringarna trodde många klimatforskare att den här djuphavsvaken inte skulle uppkomma mer i Antarktis. Eftersom det är 40 år sedan det här hände sist så finns inget tydligt mönster för forskarna att följa.
"Att det här inträffar två gånger två år i rad är verkligen ingen lång trend för att kunna säga att det är ett resultat av global uppvärmning", säger Moore till CBC.