Gula tröjor vid Stockholms stadshus – därför är de där år efter år
År efter år finns några Falun Gong-utövare på plats vid Stockholms stadshus för att öva och informera turister. Stockholm den 25 juni 2019. Foto: He Ping/Minghui.org


Många besökare till Stockholms stadshus under sommarhalvåret de senaste åren har lagt märke till ett litet sällskap i gula tröjor med information till förbipasserande. Ofta stannar turistgruppernas guider kort till här för att berätta vad dessa personer, av blandade nationaliteter, gör här, ibland sittande och ibland stående samtidigt som de spelar lugn kinesisk musik.

Det är i Stockholms stadshus Blå hallen som Nobelfesten hålls varje år, och det är här som Stockholms kommuns politiker arbetar. Det här är också ett välbesökt turistmål för människor från hela världen. Under högsäsong kommer cirka 100 000 besökare till stadshuset på en månad, enligt information från stadshuset.

Stockholms stadshus sett från Riddarholmen, september 2011. Foto: Arild Vågen/CC BY-SA 3.0

Från maj till början av oktober finns den lilla gruppen på plats utanför Stockholms stadshus. De brukar vara ungefär fyra till tio personer, men de är fler som turas om att komma. Några delar ut tidningar till kinesiska turister medan de andra stillsamt övar qigong eller mediterar till lugn kinesisk musik. Det här är ett idéellt engagemang och syftet är att sprida kunskap om en traditionell qigongmetod som förföljs i Kina – Falun Gong.

Falun Gong, även kallad Falun Dafa, började spridas i Kina i början på 90-talet och grundar sig på principerna sanning, godhet och tålamod. Metoden spreds snabbt och människor övade i tusentals i parkerna på morgnarna. På bara några år hade det blivit så populärt att det enligt kinesiska statliga uppskattningar fanns mellan 70 och 100 miljoner utövare mot slutet av 90-talet. På grund av dess popularitet förbjöd kommunistpartiets dåvarande ledare Jiang Zemin metoden år 1999 och startade en brutal förföljelse som pågår än idag.

Meditation vid Stockholms stadshus, den 19 juli 2019. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Många av besökarna till Stockholms stadshus kommer från Kina. En av utövarna på plats berättar att de dagar det kommer många kan det bli 30-40 stora bussar med kineser på en förmiddag.

Här kan den som vill stanna till och läsa om vad Falun Gong är och om förföljelsen i Kina. Här finns information på olika språk och utövarna berättar gärna mer. Det är inte ovanligt att turister också vill prova på övningarna. Vid Epoch Times besök stannar en italiensk man till och får hjälp att göra övningarna. Han säger att han tycker om övningarna och får veta hur han kan hitta en övningsgrupp i sin hemstad.

När förföljelsen tog fart i Kina för 20 år sedan spred kinesiska kommunistpartiet lögner om metoden för att smutskasta utövarna, både i Kina och utanför. Partiet säger också att Falun Gong inte finns utanför Kina.

Olika reaktioner

Kineser som kommer till Stockholms stadshus kan ha väldigt olika uppfattning om Falun Gong och de reagerar på olika sätt.

– Genom att se oss öva där stockholmspolitiker har sin arbetsplats, kan de själva jämföra KKP:s propaganda med verkligheten. De kan med egna ögon se att i Sverige kan man fritt öva Falun Gong utan att bli fängslad av polis. Och de kan själva analysera vem det är som ljuger för dem, berättar en av utövarna.

Hon säger att många kinesiska turister agerar som om utövarna inte fanns där alls. En del sneglar hastigt på informationsskyltarna och skyndar vidare. Andra tar bilder på utövarna. Några gör tummen upp, ler stort och pratar glatt med sina medresenärer om Falun Gong. Sedan finns det de som inte verkar veta hur de ska reagera. Hon beskriver det som att ”de stirrar som om ögonen håller på att trilla ut” och när de har passerat så vänder de sig om för att titta igen. Det finns också de som blir arga, men de har blivit färre med åren, konstaterar utövaren.

Hon berättar också om ett tillfälle då en grupp kinesiska ungdomar stod och läste på skyltarna. En av utövarna, en kines, gick fram och pratade med dem och det visade sig att ungdomarna inte kände till någonting om Falun Gong, bara att det var något som var förbjudet i Kina.

Utdelning av ocensurerade nyheter på kinesiska till turister vid Stockholms stadshus, den 19 juli 2019. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

På platsen finns också kinesiska Falun Gong-utövare, som bor i Sverige och som kommer till stadshuset för att dela ut tidningar på kinesiska. Eftersom den kinesiska staten kontrollerar all media i Kina och även censurerar internet vill utövarna hjälpa kineserna att få tillgång till ocensurerad information om vad som händer både i Kina och världen. En del vågar inte ta emot tidningen, medan andra tar en tidning och då kan resten av gruppen också våga ta varsin, berättar en kvinna som delar ut tidningar.

Turistguider hjälper till

Även om stadshuset är målet för turistgruppernas stopp så passar många av guiderna på att stanna till vid Falun Gong-utövarna, som om det vore en turistattraktion, och de kan kommentera till exempel att ”Det här är Falun Gong som gör en tyst protest mot den kinesiska regimen”.

Utövaren berättar också att händelserna i Hongkong har fått fler att bli intresserade av situationen för Falun Gong-utövarna i Kina. När svensk media skrev som mest om hongkongbornas protester hade en turistguide kommit fram till utövarna vid stadshuset och tagit informationsbroschyrer till hela turistgruppen.

Om vädret någon dag är sämre kan det vara med viss tvekan man åker till stadshuset för att öva och informera, berättar utövaren. Men när hon upplever hur människor förstår mer om situationen i Kina, så är det värt det varje dag.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.