loading
Foto: Karolina Grabowska
Foto: Karolina Grabowska
Mat

Gör enkel potatis- och purjolökslöksoppa för finsmakaren

Bridget Harris

Dra nytta av de olika grönsaker som finns tillgängliga året om och gör en god soppa. En härlig soppa med goda smaker stimulerar aptiten. En potatis- och purjolökssoppa fungerar även bra som förrätt eller varför inte servera den med fullkornsbröd som ett mellanmål.

Välj råvaror som kompletterar varandra. Mitt val av grönsaker för följande recept är purjolök, potatis och lök. Du kan byta ut purjolöken mot selleri om du önskar; men det är viktigt att ha både en stark och en mild grönsak – därför valde jag potatis.

Purjolök i knippen.

Den här soppan görs genom att använda en gammal metod som är känd som ”sweating”. ”Sweating” bevarar all smak och gör att man slipper tillsätta buljong eller örter; endast lite salt och peppar räcker om man önskar.

Potatis - och purjolökssoppa

Det här behöver du

1 stor eller 2 små purjolökar

2 medelstora potatisar

1 medelstor lök

½ dl smör

½ l vatten

2 ½ dl mjölk

Salt och peppar om det behövs

Gör så här

Skala av de yttre bladen från purjolöken och skölj stammen väl, se till att all jord mellan bladen sköljs bort. Skär i 5 cm långa skivor.

Skölj och skala potatis och lök och tärna dem i små bitar.

Ha en lagom stor kastrull redo. Lägg i smör och smält på svag värme. Tillsätt potatis, purjolök och lök. Lägg på locket. Behåll den svaga värmen och rör om då och då. Det är viktigt att inte grönsakerna kokar, eftersom det tar bort smaken. Behåll istället den låga värmen, så att smaken bibehålls. Detta är ”sweating” som jag nämnde tidigare. Rör om då och då och tillsätt lite salt och peppar. Fortsätt så i ca 15 minuter.

Tillsätt nu vatten och höj temperaturen tills det börjar sjuda och låt det sedan sjuda i 15 minuter. Tillsätt mjölken och låt det börja sjuda igen. Grönsakerna borde nu vara mjuka. Om de inte är det ännu, låt dem sjuda en liten stund till.

Mixa soppan och värm upp igen. Häll upp i skålar och tillsätt en klick crème fraiche. Garnera gärna med lite hackad gräslök. Både smak och konsistens på den här soppan är härlig och aptitretande, utmärkt som förrätt.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Foto: Karolina Grabowska
Foto: Karolina Grabowska
Mat

Gör enkel potatis- och purjolökslöksoppa för finsmakaren

Bridget Harris

Dra nytta av de olika grönsaker som finns tillgängliga året om och gör en god soppa. En härlig soppa med goda smaker stimulerar aptiten. En potatis- och purjolökssoppa fungerar även bra som förrätt eller varför inte servera den med fullkornsbröd som ett mellanmål.

Välj råvaror som kompletterar varandra. Mitt val av grönsaker för följande recept är purjolök, potatis och lök. Du kan byta ut purjolöken mot selleri om du önskar; men det är viktigt att ha både en stark och en mild grönsak – därför valde jag potatis.

Purjolök i knippen.

Den här soppan görs genom att använda en gammal metod som är känd som ”sweating”. ”Sweating” bevarar all smak och gör att man slipper tillsätta buljong eller örter; endast lite salt och peppar räcker om man önskar.

Potatis - och purjolökssoppa

Det här behöver du

1 stor eller 2 små purjolökar

2 medelstora potatisar

1 medelstor lök

½ dl smör

½ l vatten

2 ½ dl mjölk

Salt och peppar om det behövs

Gör så här

Skala av de yttre bladen från purjolöken och skölj stammen väl, se till att all jord mellan bladen sköljs bort. Skär i 5 cm långa skivor.

Skölj och skala potatis och lök och tärna dem i små bitar.

Ha en lagom stor kastrull redo. Lägg i smör och smält på svag värme. Tillsätt potatis, purjolök och lök. Lägg på locket. Behåll den svaga värmen och rör om då och då. Det är viktigt att inte grönsakerna kokar, eftersom det tar bort smaken. Behåll istället den låga värmen, så att smaken bibehålls. Detta är ”sweating” som jag nämnde tidigare. Rör om då och då och tillsätt lite salt och peppar. Fortsätt så i ca 15 minuter.

Tillsätt nu vatten och höj temperaturen tills det börjar sjuda och låt det sedan sjuda i 15 minuter. Tillsätt mjölken och låt det börja sjuda igen. Grönsakerna borde nu vara mjuka. Om de inte är det ännu, låt dem sjuda en liten stund till.

Mixa soppan och värm upp igen. Häll upp i skålar och tillsätt en klick crème fraiche. Garnera gärna med lite hackad gräslök. Både smak och konsistens på den här soppan är härlig och aptitretande, utmärkt som förrätt.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024