Mat

Gillar du blodiga burgare? Här är livsmedelsverkets varning

Epoch Times

Saftiga och flotta "rare"- burgare. Trendigt och gott – men äter man en som inte tillagats rätt kan man bli riktigt sjuk.

Därför inleds nu cirka 500 inspektioner runt om i landet, för att ta reda på hur köttet hanteras.

– Vi vill hålla koll på den ökande trenden, säger Ulrika Andersson, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

De senaste årens hamburgerboom har gjort blodiga burgare synonyma med "livsnjutare" och trendiga hak.

– Men om köttet inte är ordentligt genomstekt och har hanterats på fel sätt, kan det faktiskt göra oss riktigt sjuka, säger Ulrika Andersson.

Livsmedelsverket ska inspektera hur väl restauranger och köttproducenter hanterar hamburgare som inte ska ätas genomstekta. Foto: Heiko Junge/NTB/TT/Arkivbild

Äter man en understekt, rare eller medium-rare hamburgare som hanterats fel, kan man få i sig tarmbakterien Ehec. I värsta fall leder det till blodig diarré, njurskador och andra allvarliga skador.

– Vi hoppas att det här ska leda till ökad kunskap i alla led. Både för oss, så att vi får reda på hur höga halter det finns i köttet, men också för restaurangägare och konsumenter, säger Ulrika Andersson.

De cirka 500 kontrollerna ska göras på restauranger som serverar rätter av ogenomstekt malet kött. Livsmedelsverket ska även kontrollera kötthanteringsanläggningar som levererar färdigmald färs eller färdiga hamburgare till restauranger.

(Elisa Amorelli/TT)

Fakta: Råd för att undvika att bli smittad

Äter man rå nötfärs kan man få i sig tarmbakterien Enterohemorragisk E. coli (Ehec). Bakterien kan i värsta fall leda till blodig diarré, njurskador och andra allvarliga skador, men genom att följa några hygienråd kan du skydda dig från att bli smittad:

Tvätta händerna efter kontakt med nötkreatur eller andra idisslare som till exempel får och getter

Smaka inte på rå köttfärs

Genomstek köttfärs ordentligt

Drick inte opastöriserad mjölk

Ät inte färskost gjord på opastöriserad mjölk

Skölj grönsaker ordentligt

Var noga med att tvätta händerna efter att du har tagit i rått kött

Använd olika skärbrädor och knivar till rått kött och grönsaker

Källa: Livsmedelsverket

Skidåkare stöter på ovanligt djur i skogen – se deras reaktioner

Slav under kommunismen

 

 

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

Mat

Gillar du blodiga burgare? Här är livsmedelsverkets varning

Epoch Times

Saftiga och flotta "rare"- burgare. Trendigt och gott – men äter man en som inte tillagats rätt kan man bli riktigt sjuk.

Därför inleds nu cirka 500 inspektioner runt om i landet, för att ta reda på hur köttet hanteras.

– Vi vill hålla koll på den ökande trenden, säger Ulrika Andersson, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

De senaste årens hamburgerboom har gjort blodiga burgare synonyma med "livsnjutare" och trendiga hak.

– Men om köttet inte är ordentligt genomstekt och har hanterats på fel sätt, kan det faktiskt göra oss riktigt sjuka, säger Ulrika Andersson.

Livsmedelsverket ska inspektera hur väl restauranger och köttproducenter hanterar hamburgare som inte ska ätas genomstekta. Foto: Heiko Junge/NTB/TT/Arkivbild

Äter man en understekt, rare eller medium-rare hamburgare som hanterats fel, kan man få i sig tarmbakterien Ehec. I värsta fall leder det till blodig diarré, njurskador och andra allvarliga skador.

– Vi hoppas att det här ska leda till ökad kunskap i alla led. Både för oss, så att vi får reda på hur höga halter det finns i köttet, men också för restaurangägare och konsumenter, säger Ulrika Andersson.

De cirka 500 kontrollerna ska göras på restauranger som serverar rätter av ogenomstekt malet kött. Livsmedelsverket ska även kontrollera kötthanteringsanläggningar som levererar färdigmald färs eller färdiga hamburgare till restauranger.

(Elisa Amorelli/TT)

Fakta: Råd för att undvika att bli smittad

Äter man rå nötfärs kan man få i sig tarmbakterien Enterohemorragisk E. coli (Ehec). Bakterien kan i värsta fall leda till blodig diarré, njurskador och andra allvarliga skador, men genom att följa några hygienråd kan du skydda dig från att bli smittad:

Tvätta händerna efter kontakt med nötkreatur eller andra idisslare som till exempel får och getter

Smaka inte på rå köttfärs

Genomstek köttfärs ordentligt

Drick inte opastöriserad mjölk

Ät inte färskost gjord på opastöriserad mjölk

Skölj grönsaker ordentligt

Var noga med att tvätta händerna efter att du har tagit i rått kött

Använd olika skärbrädor och knivar till rått kött och grönsaker

Källa: Livsmedelsverket

Skidåkare stöter på ovanligt djur i skogen – se deras reaktioner

Slav under kommunismen

 

 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024