Gästkrönika: Det jag gör, det gör jag

Tankar från torpet

”Sommardrömmarnas genuina kärna lär vara att få leva fri med tid för sina närmaste och tid för sina intressen.” Foto: Mats Lindberg


Trubaduren Bengt Sändh vågade gå emot svenskarnas heliga sommardröm och sjöng i valstakt: ”Nu är den förbannade sommar’n här, en obeskrivlig plåga.”

Jag förstår sången när hettan under en längre tid inte vill lämna husväggarna och när vissa insekter, liksom parasiter, blir för envetna.

Samtidigt uppskattar jag sommaren, precis som de andra årstiderna, det handlar egentligen om att gilla läget och jag är även tacksam över att få leva med fyra tydliga årstider i jämvikt. Alla har säkert sin favorittid, min är i slutet av augusti och början av september. Och så sköna maj förstås, liksom de klara höstdagarna och …

Speciellt med högsommaren är för många ledigheten, möjligheten till badlek och kvällstillvaron i trädgården eller på balkongen. Vår syn på sommaren ska bara vara positiv och det är väl därför som trubadur Sändhs tidlösa rader kan uppfattas befriande. En faktor som annars kan försvåra sommarlivet är semesterförväntningarna på allt som ska göras och upplevas.

Denna förväntansstress kan påverka de som knappt har råd att besöka närmaste omtalade turistmål, men lika gärna de som avverkar många hundra mil i den dyrbara husbilen – när allt för många destinationer är inplanerade.

Sommardrömmarnas genuina kärna lär vara att få leva fri med tid för sina närmaste och tid för sina intressen. Orden fri och tid bildar ju det sammansatta ordet ”fritid”, ett ord vars användning kan ge närmast religiösa kultvibbar.

Majsan på äventyr. Foto: Mats Lindberg

Som pensionärer har vi gott om tid på torpet, varav en relativt stor del av tiden går åt till att leva gott med små ekonomiska medel. Detta blir i sig ett arbete med rutiner i tillvaron och möjlighet att förkovra sig inom olika områden. Arbete behöver inte betyda stress som man sedan måste ”koppla av” ifrån. Bättre med en skön lunk där man ibland kan krydda med något extra.

En del säljer sina hus på äldre dagar, för att få det bekvämare i en lägenhet. Vi gjorde tvärtom och flyttade ifrån lägenheten halvvägs ut i skogen. Det innebär att vi har en trädgård, ganska stor beroende på hur stor man vill ha den.

Media har förstått det stora trädgårdsintresset och det finns många tips att få den vägen. Inget fel i det, men jag vill ge ett lite annorlunda trädgårdstips. Det lyder: Ta det lugnt.

En klok människa tar inte på sig mer än vad man klarar av – med bevarad sans och balans. Bättre med tre små trädgårdsprojekt utförda i kärlek än tio avancerade som medför negativ stress och osämja.

Själv ligger jag något efter de mål jag i tanken satt upp för denna sommar. Men vadå, målsättningar går att justera allt efter omständigheterna. Och det är ännu långt till vintern.

Det jag gör, det gör jag. Det jag hinner med, det hinner jag med. Fortsatt trevlig sommar!

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!