Fritt fram för regimens inspektörer på alla kinesiska företag som använder internet
Användare på ett internetkafé i Peking, 2017. Arkivbild. Foto: Greg Baker/AFP/Getty Images


Peking utökar nu sina redan mycket omfattande åtgärder för att kontrollera internet. Nu inkluderas även internetleverantörer och alla företag som överhuvudtaget använder internet i Kina i de nya kontrollerna, enligt ett meddelande i statlig kinesisk media.

De senaste ”förordningarna för övervakning och inspektion av internetsäkerhet” som meddelades av Kinas ministerium för offentlig säkerhet, rapporterades om av den statliga nyhetsbyrån Xinhua den 4 oktober.

Enligt de nya reglerna kan vilken tjänsteman som helst inom Kinas säkerhetsapparat när som helst gå in på vilket företag som helst, gå in i deras serverrum eller vilken annan arbetslokal som helst, och utföra en inspektion. Tjänstemannen kan sedan kräva att få förhöra chefer eller internetansvariga, samt undersöka och kopiera all information som bedöms som relevant för inspektionen.

Dessutom har säkerhetstjänstemännen nu också befogenhet att direkt dela ut administrativa straff för företagets eller internetleverantörens agerande eller verksamhet på nätet som han bedömer stå i strid med lagen.

De nya reglerna kommer att träda i kraft den 1 november, rapporterade Xinhua.

En kinesisk internetaktivist vid namn Liao sade i en intervju med Radio Free Asia (RFA) att tanken bakom de här senaste reglerna är väldigt tydlig: att strama åt Pekings kontroll över internet för att ytterligare klämma åt yttrandefriheten.

Liao tror att tajmingen beror på det pågående handelskriget mellan Kina och USA. Peking censurerar redan rapportering om handelskriget som är negativ till Kina, men många kinesiska internetanvändare har kunnat ta sig runt Kinas ”stora brandvägg” och läsa ocensurerad information med hjälp av särskild mjukvara.

I september införde USA:s president Donald Trump tariffer på 200 miljarder dollar på kinesiska varor, och Peking svarade med 10-procentiga tariffer på varor för 60 miljarder dollar från USA.

Kinesiska nätanvändare har uttryckt sina åsikter om handelskriget framför allt på en plattform: den amerikanska ambassadens konto på Sina Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter. Det beror på att den kinesiska censuren inte så ofta går in på det kontot och plockar bort kommentarer som är kritiska mot Kinas regim.

De senaste förordningarna är en indikation på hur Kina tänker genomföra sin senaste cybersäkerhetslag som trädde i kraft 1 juni 2017.

Enligt den ska bland annat alla internetleverantörer och företag som har stora mängder data om kinesiska medborgare lagra all sin data fysiskt i Kina. USA:s regering är en av flera som uttryckt oro för datasäkerheten på kinesiska servrar, då kinesiska företag kan bygga in bakdörrar som låter den kinesiska regimen komma åt affärshemligheter eller intellektuell egendom från utländska företag.

I januari meddelade Apple att man i enlighet med den nya lagen kommer att lagra och hantera kinesiska kunders data genom Guizhou-Cloud Big Data (GCBD), ett teknikföretag med kopplingar till Kinas militär, och som ägs direkt av en avdelning av Guizhous provinsregering.

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?