Fråga ekofrisörskan: Vad gör jag åt torr hårbotten?
Torrare luft ger många en torrare hårbotten. Men det finns mycket annat som kan orsaka torr hårbotten. Foto: Eva Sagerfors


Jenny Rinander är utbildad ekologisk naturfrisör med salong utanför Umeå. Som ekofrisör använder hon så naturliga ingredienser som möjligt i produkter och behandlingar för håret.

Torr hårbotten kan ha många orsaker. Det kan handla om kosten eller vilken sorts schampo man använder. Men många får torrare hår och hårbotten den här säsongen, när luften blivit torrare. Då finns naturliga knep och inpackningar som kan hjälpa.

Fråga: Jag har problem med torr hårbotten, vad ska jag göra?

Svar: Det kan finnas många olika orsaker till torr hårbotten och man behöver se över vad som kan ligga bakom. Det bästa är att gå till en ekologisk frisör och be att han eller hon tittar hur hårbotten ser ut.

Kost eller miljö

Orsaken kan komma inifrån och handla om till exempel intolerans mot något i kosten eller vara en reaktion på något man inte tål i den miljö man vistas i. En näringsterapeut kan ta reda på om du har intolerans mot till exempel gluten eller mjölk. Visar kroppen symptom på fler sätt? Om det finns sådana här misstankar kan det vara ett alternativ att gå till en homeopat.

Vissa mediciner kan ge upphov till torr hårbotten. Besvären kan lindras tillfälligt med en oljeinpackning, men det försvinner inte så länge man tar medicinen.

Är hårbotten bara torr eller finns det svamp eller bakterier i hårbotten som orsakar mjäll? Nässelschampo och nässelskölj kan hjälpa mot mjäll.

Kemikalier i konventionella hårprodukter lägger sig som en hinna i hårbotten och kan ge upphov till mjäll. Då är ett första steg att ställa om till ekologiska hårprodukter.

Den här tiden på året är det vanligt att många får torr hårbotten, eftersom luften blir torrare. Det märks på kunderna, som ofta har torrare toppar och hårbotten.

Byt till ekologiskt schampo eller tvål

Prova att byta schampo. Har du ett vanligt schampo så byt till ett ekologiskt schampo. I många vanliga schampon finns till exempel SLS som torkar ut hårbotten. I ekologiska schampon används sockertensider och de behöver inte vara uttorkande. Det beror på de övriga ingredienserna i schampot. Men det finns ekologiska schampon som kan vara uttorkande. Använder du ett ekologiskt schampo som du tror torkar ut din hårbotten så välj istället ett för torrt hår. Prova dig fram. Men det kan ta ett tag innan resterna från gamla produkter har försvunnit och du ser hur den nya sorten verkar.

Man kan också prova andra tvättmetoder. Det finns olika hårtvålar att prova, istället för schampo. En del tvålar är mer djuprengörande. Andra är fetare för att kunna lösa upp fett. Om hårbotten är väldigt torr kan man välja en fetare tvål. Den smörjer in hårbotten och lämnar kvar en del fett efter tvätten. I jämförelse med ett schampo innehållande starkt uttorkande tensider så tvättar tvålen lagom rent.

Att byta till hårtvål kan få hårbotten att må bättre. Daglig borstning med en svinhårsborste håller igång den naturliga fettproduktionen i hårbotten. Foto: Eva Sagerfors

Hjälp inifrån

Vad vi stoppar i oss påverkar ju också hår, hud och hårbotten. Dricker du tillräckligt med vatten? Får du i dig tillräckligt med fett? När det blir kallare ute mår de flesta bra av att äta lite mer fett. Vi behöver ta hand om oss både inifrån och utanpå.

Kanske behöver du äta mer nyttiga fetter, som avokado, olivolja och kokosolja.

Inpackningar

Som hjälp utifrån fungerar inpackningar med oljor eller örter.

Oljor

Man kan sätta lite fett direkt i hårbotten och låta det vara kvar. Välj då en olja som suger in istället för att lägga sig utanpå. Sätt i lite i taget så att det inte blir för mycket. Arganolja passar de flesta bra, den är mindre fet än till exempel olivolja.

Det går också bra att smörja in hårbotten innan tvätt, låta det sitta i ett tag och sedan tvätta. Då tvättas en del av oljan bort.

Amlaoljan baseras på den indiska örten amla. Oljan är särskilt bra mot problem i hårbotten och håravfall. Massera in den i torrt hår och sov med oljan i. Tvätta ur den på morgonen.

Örter och honung

En annan av de ayurvediska örterna som kan hjälpa hårbotten är tulsi. Det är en basilika som fungerar som en antioxidant. Den lindrar en irriterad hårbotten och är bakteriedödande. Örten finns att köpa på internet.

Blanda pulvret i hett vatten och sätt i håret. Låt det verka i 30 minuter och skölj sedan ur.

Ytterligare ett sätt att hjälpa hårbotten är att komplettera med en honungsinpackning då och då.

Bästa tipset är kanske, som alltid, att borsta både hår och hårbotten ordentligt dagligen. Då får man igång den egna fettproduktionen och ökar blodcirkulationen i hårbotten.

Jenny Rinander. Foto: Eva Sagerfors

Jenny Rinander svarar på allmänna frågor om hår, hårbotten och hur man sköter det, utifrån ett naturligt perspektiv. Skicka din fråga till [email protected]