Fråga Ekofrisörskan: Färga med henna – vad gör jag när hårfärgen blir fel?
Orange hårfärg kan vara härligt när man har valt det, men ibland kan håret få orange färg av misstag. Foto: Elena Saharova


Orange hårfärg kan vara härligt när man valt det själv, men håret kan också bli orange av misstag. Enligt ekofrisörskan Jenny är det ganska vanligt. Här berättar hon hur man kan åtgärda det. Vi får också veta mer om allergi mot olika ämnen i hårfärger.

Fråga: Hejsan! Behöver lite råd. Jag är sedan många år tillbaka allergisk mot vanlig hårfärg. Hittade då hennan som jag blev förälskad i. Använde mig av ren henna och indigo för att få håret korpsvart. Sedan slutade jag under något år. För två veckor sedan bestämde jag mig för att köra igen. Efter att jag hade sköljt ur indigon fick jag en allergisk reaktion.

Nu till mitt problem. Håret är nu rost/orangefärgat. Det är den ENDA färgen jag absolut INTE vill ha i mitt hår. Vad kan man göra för att dämpa/dra ur färgen? Finns det någon annan mörkare henna man kan använda som inte innehåller "svarta" pigment? Mvh Monnie

Svar: Hejsan, tack för din fråga!

Henna är en ört, en buske, och det finns flera olika sorters henna. Oftast är den orangefärgad. När man färgar med örter är henna en av örterna man använder som innehåller pigment. Det finns även många andra växter som används i örthårfärger, som valnöt, rabarberrot, kamomill, katam, nässlor och gurkmeja.

Man säger ofta att man hennafärgar sitt hår, men oftast innehåller färgen även andra örter, rötter och skal. Örtfärgen lägger sig utanpå hårstrået; så den går aldrig in i hårstrået och förstör. Istället läggs den utanpå din egen hårfärg som också påverkar resultatet. Har du till exempel brunt hår och lägger på en kopparhenna så blir håret kopparbrunt.

Färdigblandad hennafärg. Foto: Jenny Rinander

Indigo brukar felaktigt kallas för svart henna eller svart färg. Det finns ingen svart örtfärg. Indigo är blå. Vill man undvika indigo så finns det örtfärger, speciellt ljusa, som inte innehåller indigo.

Olika orsaker till allergi mot kemisk hårfärg

För att framställa en kemisk hårfärg används starka, kemiska ämnen. I de vanligaste hårfärgerna hittar vi ämnen som är allergiframkallande, cancerframkallande, hormonstörande och miljöfarliga.

Vad har då konsumenten för rättigheter och eget ansvar? Som konsument har du skyldighet att läsa texten vid den lilla varningstriangeln som finns på vanliga hårfärgningsförpackningar och förstå att det är ditt ansvar om du får en allergisk reaktion. Tillverkaren av färgen har ju faktiskt varnat med triangeln. 

I vanliga hårfärger kan det finnas upp till 35 olika allergiframkallande ämnen. Ju mer du använder allergiframkallande ämnen desto större är risken att du blir allergisk. Vi människor är allergiska mot naturliga ämnen också, som pälsdjur, pollen med mera. Även örthårfärger kan framkalla allergi. Det ört som flest reagerar mot är indigo. En anledning kan vara den fermenteras och personer som är känsliga mot mikrober och mögel kan då reagera.

Ibland misslyckas örtfärgningen

Bland de som misslyckas med hårfärgning med örtfärger är det oftast de som har hår som saknar pigment. Det handlar alltså om hår som är grått eller kemiskt blekt.

Det är ganska vanligt att håret blir orange av misstag. Då har man använt för mycket henna i blandningen och för lite av andra örter.

Det är också bra att känna till att när man har färgat håret behöver man vänta två dagar så att färgen hinner oxidera. Färgen kan alltså ändras under dessa två dagar och bli mindre orange.

Hur blir man då av med den orange färgen? Beroende på vilken färg man hade önskat sig kan man ta hand om håret på olika sätt. Man kan färga över med ny örtfärg. Är det rött man vill ha så kan man prova att färga igen med mer av rött pigment. Vill man gå åt det bruna hållet så kan man dämpa orange färg genom att färga igen med henna blandat med indigo eller katam. Katam är inte lika mörk som indigo.

Det kan vara möjligt att dra ur färgen eller dämpa den, men det är inget jag rekommenderar, eftersom det kan sluta i orange eller grönt hår. Då är det bättre att antingen gå till en örtfrisör eller att avstå från att färga och låta håret växa ut.

Det bästa är att gå till en örtfrisör för att få hjälp. Den största risken med att försöka få till en misslyckad örthårfärgning hemma är att färgen blir ojämn och flammig.

Ekofrisörskan: Så lyckas du med naturlig hemmafärgning

Bäst chans att lyckas med örtfärgning av håret har man om man väljer en färg som är i närheten av sin egen hårfärg.

Mvh Jenny Hårhäxan

Jenny Rinander. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Jenny Rinander kallar sig för Hårhäxan och är utbildad ekologisk naturfrisör med salong utanför Umeå. Som ekofrisör använder hon så naturliga ingredienser som möjligt i produkter och behandlingar för håret.

Hon svarar på allmänna frågor om hår, hårbotten och hur man sköter det, utifrån ett naturligt perspektiv. Svaret publiceras i tidningen. Skicka din fråga till [email protected]

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.