Ekofrisörskan: Så sköter du lockigt hår på naturligt vis
Lär dig att vara nöjd med det hår du har och lär dig att sköta det, råder ekofrisörskan Jenny.


Olika typer av hår mår bra av olika skötsel. Lockigt hår blir lätt torrt och kan även vara svårt att borsta igenom. Ekofrisörskan Jenny tipsar här om naturliga sätt att få lockigt hår att må bra, utan skadliga kemikalier.

Det är inte alla råd för håret som fungerar för lockigt hår, som lätt blir torrt och yvigt. Innan man har hittat ”sitt sätt” kan det kännas besvärligt att hantera lockarna. Vanliga hårprodukter som kan hjälpa till att få styr på lockarna innehåller silikon och andra kemikalier som gör skada i både hår och hårbotten.

Jenny Rinander är ekologisk naturfrisör och hennes första råd för lockiga är att lära sig att tycka om sina lockar.

Lockigt hår behöver hjälp att hålla fukten

På ytan av varje hårstrå sitter ett lager av skyddande celler som bildar fjäll. När de är stängda håller de inne fukten och håret ser inte frissigt ut. Där håret böjer sig öppnar sig fjällen lätt och lockigt hår blir därför lättare torrt i topparna än rakt hår.

Hårstråets yttersta lager av celler bildar fjäll som hjälper håret att hålla fukten.

Den som inte har väldigt lockigt hår, utan kanske självfall som man vill locka till brukar inte ha lika torrt hår.

Nyckeln är att hjälpa håret att behålla fukten. Det kan man göra genom att se till att de skyddande fjällen sluts och genom att tillföra fett till håret vid behov.

För att hjälpa håret tipsar Jenny här om hur du kan tvätta håret skonsamt och naturligt, hur du tar hand om torrt hår, hur du får fina lockar och hur du ska välja borste och kam som passar håret.

Behåll fukten

Håret mår bättre och lockarna blir finare när håret håller fukten.

- Krama i några droppar i taget av till exempel arganolja, som inte är så fet som till exempel kokosolja och därför passar bra för det nordiska håret, med sina finare strån.

- Gör gärna en inpackning med kokosolja då och då. Låt den sitta i en timme eller över natten. För att tvätta ur den överflödiga oljan behövs flera tvättningar efter varandra. En sådan här inpackning gör man när håret känns riktigt torrt.

- En del menar att bomull bidrar till att göra håret torrare. Prova att använda sidenörngott på kudden.

Hårtvätt

– Använd schampo enbart i och närmast hårbotten, för att minska den uttorkande effekten. Oftast är topparna rena; det smutsiga sitter i hårbotten, säger Jenny.

Hår och hårbotten mår bäst av naturliga hårprodukter. Läs mer här om ekologiska produkter, hårtvål och varför man vill undvika vissa kemikalier.

- Tvätta inte håret för ofta. En gång i veckan är tillräckligt för de flesta.

- Lockarna mår inte bra av hårblekning eller av konventionell färgning med skadliga kemikalier. Istället rekommenderar Jenny örtfärger, som också vårdar håret.

- Använd gärna regnvatten eller sjövatten. Det gör inte håret så torrt som kranvatten.

- Gör eget schampo med äggula, som tillför fukt och näring till håret. Undvik äggvitan som är uttorkande.

Surgörande sköljvatten till håret: kamomillte, som är bra för ljust hår och äppelcidervinäger. I skålen finns ägg, honung och en skvätt vatten. Öl kan också passa bra i blandningen. Foto: Eva Sagerfors

Äggschampo

1 äggula 

1 tsk honung

Vispa upp äggulan och tillsätt till exempel honung, som också är bra för håret. Gnugga in det i hårbotten och låt det sitta en stund. Använd inte för varmt vatten vid ursköljning, eftersom äggulan koagulerar då. När man sköljer ur blandningen gör det nytta även i hårtopparna.

Gör en surgörande sköljning efteråt för att sluta fjällen mot hårstråna.

Hårsköljning

1 dl äppelcidervinäger

9 dl vatten 

Häll över håret efter tvätten och låt det torka. Lukten försvinner när håret har torkat.

Hibiskus-te är också surgörande. Torkade hibiskusblommor finns att köpa i hälsokostaffären.

Om man har gjort en permanent: ta gärna för vana att avsluta hårtvätten med en surgörande sköljning för att sluta hårstråna.

Torkade hibiskusblommor. Foto: Eva Sagerfors

Balsammetoden

En populär tvättmetod bland lockiga är balsammetoden. Den är bra för håret, men tyvärr innehåller balsamet kemikalier som kan göra skada i hårbotten. Enligt Jenny finns det ett par tillverkare som är bättre, men de har inte 100 procent naturliga ingredienser.

– Jag upplever att många blir dåliga i hårbotten; det täpper igen porerna, säger Jenny.

Örtpulverschampo, tvättnötter och hårtvål

Ett rent alternativ till konventionellt schampo är örtpulverschampot. Man köper då en färdig blandning med ayurvediska örter som man själv blandar ut i vatten. Det låter man sedan sitta i en halvtimme innan man sköljer ur det.

Hon rekommenderar också schampo på tvättnötter. Det finns pulveriserade tvättnötter som man löser i vatten och tvättar med. Här behöver man ha gått över från konventionella hårprodukter till naturliga för att det ska fungera riktigt bra.

De här båda schamposorterna fungerar bra för alla hår och har en stärkande effekt.

Hårtvål är också ett alternativ för den som vill använda en ren tvättprodukt. Eftersom tvålen kan vara uttorkande bör man välja en som håller fukten bättre, till exempel en med sheasmör och avokado. Eftersom tvålen är basisk så är det viktigt att komma ihåg att skölja surt.

Både hår och hårbotten mår bäst när pH är surt, förklarar Jenny.

Torka håret

Att låta håret självtorka är bäst eftersom hårtorken brukar göra det risigt. Ett sätt att låta lockarna torka i sitt naturligt lockiga tillstånd är genom att låta det torka i en handduk. Sättet kallas ”plopping”.

– Då har du verkligen torkat dina egna lockar efter sina egna lockar, säger Jenny.

Bred ut en handduk och lägg håret i det. Svep ihop handduken på huvudet.

Idén är att håret skyddas för vind och väder under tiden det torkar. Lockarna ligger också på ett naturligt sätt. Lägger man håret i en t-shirt istället för en handduk är det lätt att knyta ihop ärmarna för att paketet ska sitta kvar. Låt det sitta ett par timmar eller kanske över natten.

För att få lockarna att hålla bättre kan man använda en hemgjord hårgelé på linfrön. Koka linfrön i några minuter och sila sedan av för att få en ren gelé. Sätt gelén i det våta håret innan du virar ihop det.

Videon visar hur man kan få fina, naturliga lockar med hjälp av plopping och utan produkter med skadliga kemikalier i.

Uppsatt hår

Vill du sätta upp håret? Lär dig att använda hårnålar för att använda lockarna till håruppsättningar. Det ser finare ut än när håret sitter ihop med en hårsnodd, tycker Jenny.

Borstning är viktigt

– Det är bra att borsta håret, men då förstörs ju lockarna. Borsta på kvällen och blöt sedan upp lockarna och krama till dem på morgonen, säger Jenny.

Tar det för lång tid eller blir för trassligt, så gör det ändå om det är möjligt. Det är viktigt för cirkulationen i hårbotten och ger också en mekanisk rengöring av hår och hårbotten.

För den som har mycket och väldigt lockigt hår och har svårt att borsta igenom det rekommenderar Jenny en träpiggborste som har glest mellan piggarna. Hon betonar att se till att komma ner med piggarna i hårbotten får att kunna få ut fettet därifrån till håret.

Vanligen rekommenderar Jenny en svinhårsborste, men när håret är mycket tjockt så når den inte ner i hårbotten.

Använd en gles träkam för att kamma ut håret när det är blött.

Träkammen är skonsam för håret och med glesa tänder når den igenom tjockt hår. Foto: Eva Sagerfors

Borsta underifrån och utåt topparna. Annars är det svårt att komma åt hårbotten. Det gör också att cirkulationen kommer igång och att man får mer volym.

Jenny säger att många som har långt och lockigt hår har platt hår på huvudet och därför är borstningen viktig.

– Håret sitter nästan fast, så det behöver det där lyftet.

Det hjälper också syret att komma åt, vilket är bra för hårbotten. Det här gäller alla typer av hår.

Massera gärna hårbotten då och då med fingertopparna för att hålla igång cirkulationen. Det behövs för att hårbotten ska må bra.

Klippning

Jenny rekommenderar särskilt en teknik som kallas energiklippning, där indisk massage av hårbotten kombineras med en klippteknik som följer det naturliga för håret.

Det är en tidskrävande klippning eftersom frisören går igenom håret tre gånger för att se till att där inte finns några ”hörn” eller ”hack”.

– Allt hår ska sitta ihop. Det är bra för lockigt hår eftersom det blir mycket luftigt när det inte finns några hack eller hörn.

Än så länge är det bara ett fåtal frisörer i Sverige som använder tekniken.

Jenny Rinander är utbildad ekologisk naturfrisör med salong utanför Umeå. Som ekofrisör använder hon så naturliga ingredienser som möjligt i produkter och behandlingar för håret.