Fotografiska öppnar ansökan till Stora Dokumentärfotopriset
Nu öppnar Fotografiska ansökan till Stora Dokumentärfotopriset 2018. Priset på 100 000 är riktat till professionella dokumentärfotografer/bildjournalister i Sverige för att stötta det dokumentära fotot.


Nu kan professionella dokumentärfotografer och bildjournalister i Sverige söka till Fotografiskas Stora Dokumentärfotopriset 2018 på 100 000 kronor. Ett pris instiftat av Fotografiska i TT:s anda.

TT har sedan 2003 delat ut TT:s Stora Fotopris och TTs Fotostipendium. När dessa lades ned valde Fotografiska att stötta dokumentärfotografi med ett pris – Stora Dokumentärfoto-priset.

Fotografiska har sedan starten 2010 haft som vision att bidra till att sätta fokus på fotografi som uttrycksform. Dokumentärfotografi är i dessa tider av ”fake news” och desinformation viktigare än någonsin, skriver muséet. När så mycket händer i världen behövs vinklar från många håll – dokumentärfotografiet fyller här odiskutabelt en ytterst viktig roll.

– Vi instiftar detta pris för att det är extra viktigt att uppmärksamma den dokumentära bilden, berättande har aldrig varit så viktigt som i den tid vi lever i nu. Svensk dokumentärt fotografi är enastående och vi hoppas att med detta pris bidra och uppmuntra kämpande duktiga bildjournalister, säger Per Broman, vd på Fotografiska.

Ansökan till priset stänger 28 februari kl 23.55. 


Mest Lästa