Svenskarnas förtroende för bistånd till utvecklingsländer fortsätter att minska. Det visar en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av biståndsmyndigheten Sida.
37,5 procent uppger att de anser att biståndet bör minska eller försvinna helt, jämfört med förra året då det rörde sig om runt 25 procent. 2017 var det 22,2 procent.
– Det är tråkigt men inte förvånande att det ser ut så här. Den förändrade attityden till bistånd går i linje med samhällsdebatten i stort. I undersökningar om vilka frågor som är viktigast för väljarna kommer utrikesfrågor långt ner, säger Carin Jämtin, Sidas generaldirektör, i ett pressmeddelande.
Fortfarande är en majoritet av svenskarna positiva till hur bistånd som betalas ut till andra länder. 76 procent håller helt eller delvis med om att det är viktigt att Sveriges bidrar till utveckling i andra länder.
46 procent anser att biståndsanslaget är ganska lagom.
När det gäller påståendet, ”Sverige har nog med egna problem som borde lösas först, sedan kan vi börja tänka på andra länder”, svarade 42,6 procent att de helt eller delvis håller med. Förra år var det 33,1 procent.
Mätningen visar också att förtroendet för Sida, FN, EU och svenska frivilligorganisationer vad gäller biståndets effektivitet har minskat. Lägst betyg får EU.
1 500 personer deltog i undersökningen som genomfördes via en webbpanel.
Sedan 1974 har Sida årligen låtit genomföra undersökningar som visar svenskarnas attityder till bistånd.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.