Försökte köra på fotgängare – misstänks för stämpling till terroristbrott
En man i Östersund misstänks för stämpling till terroristbrott. Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


Den man som greps för att ha haft uppsåt att köra ihjäl fotgängare i Östersund är nu misstänkt för stämpling till terroristbrott. Det uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Mannens greps vid klockan 11:00 på onsdagen i centrala Östersund efter att ha betett sig konstigt. Han hade kört in i ett stenfundament nedanför Stortorget. Enligt Sveriges Radios Ekot är den misstänkte mannen från Uzbekistan.

Aftonbladet skriver att mannen även kommer att utredas för kopplingar till uzbeken Rakhmat Akilov som dödade fem människor i terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm i april 2017.

Rubriceringen har nu alltså ändrats till stämpling till terroristbrott. Ärendet har tagits över av Riksenhet för säkerhetsmål. Åklagaren kommer under dagen eller på fredagsmorgonen ta ställning till om mannen ska begäras häktad.

Säkerhetspolisen, Säpo, har tagit över förundersökningen från polisen. Man har dock inte lämnat ut någon ny information om ärendet eftersom det råder ”sträng sekretess”.

Karl Melin, presschef på Säpo, säger till TT att det inte finns fler personer som är misstänkta i fallet samtidigt som han understryker att allmänheten inte behöver vara orolig.

– Det finns inget skäl att känna oro för ytterligare händelser i samband med det här ärendet. Hade det funnits några hot hade vi talat om det. Den terrorhotnivå som ligger är oförändrad och det har den varit under en tid.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.