Den israeliske växtgenetikern Daniel Chamovitz menar att växter är mer lika människor än man tidigare insett, och att de till och med har känslor som liknar våra.
Chamovitz är chef för Manna Center for Plant Biosciences på universitetet i Tel Aviv, och har skrivit boken ”What a Plant Knows”, där han redogör för sina upptäckter. Detta kan leda till att vi får tänka om beträffande vad vi känner till om biologi, och det kan även få betydelse för forskning inom matsäkerhet och mänskliga sjukdomar.
När Chamovitz undersökte hur växter responderar på ljus, hittade han en grupp gener som gör det möjligt för växter att avgöra huruvida de befinner sig i ljus eller mörker. Dessa gener kunde senare identifieras även hos människor och djur.
”Samma grupp proteiner som växter använder för att avgöra om de befinner sig i ljus eller mörker används också av djur och människor”, sade Chamvitz i ett pressmeddelande. ”Till exempel kontrollerar dessa proteiner två till synes separata processer.”
”För det första kontrollerar de dygnsrytmen, den biologiska klocka som hjälper våra kroppar att hålla 24-timmarsschemat”, förklarade han. ”För det andra kontrollerar de cellcykeln – vilket innebär att vi kan få reda på mer om mutationer i generna som leder till cancer.”

Enligt Chamovitz ”ser” växter ljussignaler, inklusive färger, riktning och intensitet. De använder den här informationen för att avgöra hur de ska bete sig; till exempel öppna bladen för att absorbera näringsämnen. Växter uppvisar också ett slags luktsinne. Till exempel frigör en mognande frukt feromon som frukter i närheten kan känna, vilket stimulerar dem att också mogna.

Växter och människor har också andra proteiner och gener gemensamt, såsom de gener som orsakar bröstcancer. De utgör därför en potentiell biologisk modell, och skulle kunna användas istället för eller tillsammans med djurmodeller vid forskning kring vissa sjukdomar hos människor.
