Regeringen vill utvisa fler – med nya åtgärder

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och integrations- och migrationsminister Anders Ygeman vill ge polisen fler verktyg för att identifiera och granska asylsökande. Foto: Ali Lorestani/TT


Regeringen vill öka återvändandet med 50 procent jämfört med förra året. Nya åtgärder för att underlätta utvisning ska också utredas. Det handlar om att polisen ska kunna söka igenom mobiler och om tvingande medicinska test.

– Rent praktiskt kommer det betyda väldigt mycket både för polisen och Migrationsverket, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT i samband med en pressträff tillsammans med migrations- och integrationsminister Anders Ygeman (S).

De senaste åren har återvändandet av personer som inte har rätt att vistas i Sverige minskat. Under pandemin har det både varit svårt att genomföra tvångsutvisningar och att få personer att återvända frivilligt.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!