Flera varningar när ovädret Dennis drar in
Hårda vindar och mycket regn kommer att dra in över Sverige under helgen. Foto: Andrew Matthews/AP/TT-arkivbild


Ovädret Dennis med centrum söder om Island rör sig mot Sverige. SMHI har utfärdat varningar om snödrev, kraftiga regn och höga vattenflöden på många håll i landet.

I Bohuslän, som hade många översvämningar tidigare i veckan, gäller höjd beredskap.

Lågtrycket, som i Storbritannien fått namnet Dennis, drar in med vindar som kan komma upp i 25 meter per sekund och stora regnmängder. På sina håll kan det komma 30–40 millimeter regn.

Hårdast lär det blåsa på västkusten.

– Det kommer att vara mycket hårda vindbyar och stora regnmängder, säger SMHI:s meteorolog Jon Jörpeland.

Ovädret, som ännu inte klassas som en storm i Sverige, kommer att fylla på redan fulla sjöar och vattendrag i södra delarna av landet vilket gör att det finns risk för översvämning. SMHI varnar för höga vattenflöden i bland annat Västra Götaland, Halland, Skåne, Blekinge, Östergötland och västra Småland.

Vattnet högre än vanligt

Vänern har sedan tidigare tvångstappats på vatten efter hösten och vinterns stora regnmängder, vilket Ekot i Sveriges Radio rapporterade i torsdags. Detta för att förebygga översvämningar.

Tidigare i veckan har SMHI varnat för högt vattenstånd längs med västkusten och höga nivåer i flera åar. I Bohuslän skedde flera översvämningar till följd av den storm som drog in västerifrån förra helgen.

Kommunerna i Bohuslän står nu i kontakt med landskapets räddningstjänst, har kallat in jourbemanning och är "så förberedda de kan vara", meddelar räddningstjänstens inre befäl.

Längre söderut längs med kusten, i Halmstad, vidtas det för närvarande inga särskilda förberedande åtgärder.

– Vi tittar på väderleken, men i övrigt gör vi inte det. Vi tittar på flödena och bevakar läget. Men vi bedömer det inte som en större grej så här långt, säger Stefan Rane, jourhavande insatsledare vid räddningstjänsten i Halmstad.

Hård vind och snödrev

Vinden drar upp vattennivåerna längs stora delar av den svenska kusten, särskilt i Norra Kvarken och Bottenviken. Kulmen nås natten mot måndag.

Varningar för hård vind och snödrev har nu också utfärdats i de norra fjälltrakterna, bland annat i Jämtland, Lappland och Norrbotten. Fler varningar kan bli aktuella under dagen, och regn kan falla på kalla vägbanor och snabbt frysa.

Ovädret väntas påverka landet fram till på måndag.

(TT)