Flera identiteter bland asylsökande är vanligt
Flera identiteter bland asylsökande är vanligt. Hur omfattande det är det ingen som vet. Foto: Epoch Times-arkivbild


Falska och multipla identiteter är vanligt förekommande bland asylsökande. Den främsta orsaken till att man har flera identiteter är bidragsfusk. Det säger journalisten Nuri Kino till Sveriges Radios Studio Ett.

Tidigare skrev Epoch Times om en 24-årig man som greps i Malmö misstänkt för att ha rånat en 16-årig pojke. Det visade sig att hans ålder hade skrivits upp med sju år och att han har använt åtta olika identiteter i kontakt med myndigheter, skriver Sydsvenskan. Han är marockansk medborgare som kom till Sverige som ensamkommande i mars förra året.

Kammaråklagare Mårten Alvinsson tror att det inte är ovanligt att personer ljuger om uppgifter.

– Det är inte ovanligt att folk angett olika uppgifter. Men nu har vi fått säkerställt från marockanska myndigheter vem han är, säger han till Sydsvenskan.

Redan på 1990-talet

Nuri Kino har skrivit flera artiklar i Svenska Dagbladet om identitetsbedrägerier. Att personer lever med olika identiteter är dock ingen nyhet och myndigheter som Migrationsverket, Säpo och Skatteverket har känt till detta sedan länge.

– Hur vanligt det är, är det ingen som vet. Att det är vanligt däremot har varenda myndighetsutövare som jag har varit i kontakt med bekräftat, säger han till radiokanalen, och fortsätter:

– Och det har också de människosmugglare, de asylsökande och de som gömmer asylsökare från att bli utvisade bekräftat.

Redan år 2002 såg han att människosmugglare hade hjälpt ensamkommande att få olika identiteter. Men redan på 1990-talet kände man till problemet med multipla identiteter. Det används även av kriminella, men också av terrorister, påpekar han.

Svenska Dagbladet skrev i april 2016 att terroristen Mohamed Belkaid, som sköts ihjäl av polis i Bryssel, hade bott i Sverige under en tid. Han hade minst fyra olika identiteter.

Andreas Lundberg, processledare vid Migrationsverket, har ingen klar uppfattning om hur omfattande det är antalsmässigt.

– Det är svårt att säga hur illa det är, men det är ett problem, och det är tillräckligt för att vi ska jobba med att få det att bli bättre, säger han till Studio Ett.

"Sker på systematisk nivå"

Enligt Tobias Wik på Skatteverket finns det två delar i det här. En del handlar om de asylsökande som kommer via migrationsprocessen. Den andra delen handlar om EU-medborgare som vill etablera en identitet i Sverige, säger han till radiokanalen.
 
Han säger att man inte heller har något klar uppfattning om hur omfattande problemet är. Men han menar att konsekvenserna är oerhört stora och allvarliga.

En del personer använder flera identiteter för att tillskansa sig mer bidrag, och enligt Wik sker det till en viss del på ett systematiskt sätt.

– Det är ju precis det som vi ser när angreppen kan vara av höga ekonomiska värden framför allt när det sker på systematisk nivå.  

Nuri Kino säger att multipla identiteter också kan användas för att slippa bli utvisad. En utvisning kan inte verkställas när man inte kan bevisa vilken identitet som är den egentliga och vilket land den asylsökande kommer ifrån.

För att komma tillrätta med problemet behöver man, enligt Tobias Wik, förstärka kontrollen av handlingar och avregistrera falska identiteter. Samtidigt behöver hela kedjan en samverkan.

Enligt Andreas Lundberg behöver Migrationsverket samarbeta bättre med myndigheter som polisen, Skatteverket och Försäkringskassan. Biometrisk information kan också vara ett sätt, anser han.