Förra veckan dömdes SVT av granskningsnämnden för ett inslag om journalisten och författaren Kajsa ”Ekis” Ekman. I inslaget gavs en partisk bild av vederbörandes uppfattningar om bland annat transbegreppet. Detta som en följd av hennes bok ”Om könets existens”, som utkom 2021. Denna bok blev snabbt kontroversiell.
Ekman argumenterar emot uppfattningen om könet som en självidentifikation, vilket är en föreställning som har vunnit popularitet i vår tid. I denna bok menar hon till att börja med att det finns kön och genus. Med kön avses det biologiska, som i regel är kopplat till reproduktion, och med genus avses de kulturella uttryck som denna biologi tar.
Ekman menar att feminismens historiska ståndpunkt är, och bör så fortsätta vara, att könet ska frigöras från det genus som kulturen pådyvlar det. Denna ståndpunkt har i vår samtid problematiserats på grund av ett begrepp om trans, som i stället vänder på det: vi har genus, vilket kan vara en känsla, identitet, stereotyp eller dylikt och denna bestämmer könet.