loadingFörvara maten du inte orkar äta upp, tipsar miljövetaren Mårten Thorslund. Foto: Bertil Ericson/TT. Arkivbild
Förvara maten du inte orkar äta upp, tipsar miljövetaren Mårten Thorslund. Foto: Bertil Ericson/TT. Arkivbild
Inrikes

Fem tips för att minska matsvinnet

Epoch Times

Smaka och lukta, planera dina inköp och förvara maten du inte orkar äta upp. Miljövetaren Mårten Thorslund står bakom sajten matsvinnet.se och ger tips på hur du kan minska svinnet i hemmet.

1. Bäst före-datum

Varje dag slängs det mängder med mat och dryck i onödan på grund av förpackningarnas bäst-före datum. Det är värt att komma ihåg att det finns en skillnad mellan bäst-före och sista förbrukningsdag. Är du osäker på en viss produkt, lukta och smaka.

2. Planera inköpen

Spara tid, pengar och resurser genom att planera dina inköp. Det bästa sättet att börja är att titta i kylskåpet och skafferiet vad som redan finns.

– Det kan verka tråkigt att göra en inventering av mat och dryck i hemmet. Men om man spontanköper eller lägger på flera varor som man egentligen inte behöver kan det bli mer matsvinn, säger Thorslund.

3. Anpassa tillagningen

Anpassa din tillagning efter hur mycket varje person äter.

– Många vill säkert att deras barn ska äta grönsaker. Men servera bara små smakportioner, utan tvång och se till att inte laga och förbereda för mycket av det, om du redan vet att de inte kommer att äta upp allt, säger matsvinnsexperten.

4. Odla själv

Att odla exempelvis örter, paprika, potatis eller tomat i en balkonglåda eller kruka i hemmet är enkelt och kul. På detta sätt kan du också äta goda, nyttiga egenodlade grödor och spara pengar.

– Då får man också en bättre förståelse och respekt för vad det innebär att odla mat och hur lång tid det kan ta, säger Thorslund.

5. Förvara rätt

Vänta inte med att stoppa in varor i kyl och frys efter att de har inhandlats. Det minimerar risken för att maten blir dålig och behöver slängas. I ett kylskåp bör temperaturen helst inte överstiga fem grader och aldrig åtta grader. Kött och mejerivaror förvaras där det är som kallast och grönsaker där det är varmare.

Källa: Mårten Thorslund, miljövetare och ekonom.

(TT)

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingFörvara maten du inte orkar äta upp, tipsar miljövetaren Mårten Thorslund. Foto: Bertil Ericson/TT. Arkivbild
Förvara maten du inte orkar äta upp, tipsar miljövetaren Mårten Thorslund. Foto: Bertil Ericson/TT. Arkivbild
Inrikes

Fem tips för att minska matsvinnet

Epoch Times

Smaka och lukta, planera dina inköp och förvara maten du inte orkar äta upp. Miljövetaren Mårten Thorslund står bakom sajten matsvinnet.se och ger tips på hur du kan minska svinnet i hemmet.

1. Bäst före-datum

Varje dag slängs det mängder med mat och dryck i onödan på grund av förpackningarnas bäst-före datum. Det är värt att komma ihåg att det finns en skillnad mellan bäst-före och sista förbrukningsdag. Är du osäker på en viss produkt, lukta och smaka.

2. Planera inköpen

Spara tid, pengar och resurser genom att planera dina inköp. Det bästa sättet att börja är att titta i kylskåpet och skafferiet vad som redan finns.

– Det kan verka tråkigt att göra en inventering av mat och dryck i hemmet. Men om man spontanköper eller lägger på flera varor som man egentligen inte behöver kan det bli mer matsvinn, säger Thorslund.

3. Anpassa tillagningen

Anpassa din tillagning efter hur mycket varje person äter.

– Många vill säkert att deras barn ska äta grönsaker. Men servera bara små smakportioner, utan tvång och se till att inte laga och förbereda för mycket av det, om du redan vet att de inte kommer att äta upp allt, säger matsvinnsexperten.

4. Odla själv

Att odla exempelvis örter, paprika, potatis eller tomat i en balkonglåda eller kruka i hemmet är enkelt och kul. På detta sätt kan du också äta goda, nyttiga egenodlade grödor och spara pengar.

– Då får man också en bättre förståelse och respekt för vad det innebär att odla mat och hur lång tid det kan ta, säger Thorslund.

5. Förvara rätt

Vänta inte med att stoppa in varor i kyl och frys efter att de har inhandlats. Det minimerar risken för att maten blir dålig och behöver slängas. I ett kylskåp bör temperaturen helst inte överstiga fem grader och aldrig åtta grader. Kött och mejerivaror förvaras där det är som kallast och grönsaker där det är varmare.

Källa: Mårten Thorslund, miljövetare och ekonom.

(TT)

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024