Fejkade sin död i Irakkriget – fick en halv miljon kronor i bidrag
En man fejkade sin dött i Irak och familjen fick därefter bidrag för över en halv miljon kronor i över tio år. Foto: Epoch Times. Arkivbild.


En man påstods ha dött i kriget i Irak 2005. Familjen fick därefter bidrag i över tio år. Mannen hade dock inte avlidit utan skaffat sig en ny identitet i Sverige, rapporterar SVT.

År 2007 lämnade en anhörig in en anmälan om efterlevandestöd. Som bevis använde man en dödsattest som hade skickats till Migrationsverket.

Pensionsmyndigheten: ”Stötande”

Utbetalningarna gick sedan till ett konto som tillhörde mammans nya man. Efter det har över en halv miljon kronor betalats ut.

Enligt tv-kanalen tog det 13 år innan bluffen avslöjades. Migrationsverket gjorde en DNA-test av mammans nya make. Det visade sig att han med nästan 100 procents säkerhet var far till barnen i familjen. Han var alltså den som påstods ha dött 2005. Nu kräver Pensionsmyndigheten pengarna tillbaka.

– Jag tycker det är stötande att man kan få så mycket pengar på felaktiga grunder. Ambitionen är att kräva tillbaka varje enskild felaktigt utbetald krona, säger Magnus Rodin, chef för produktionsavdelningen på Pensionsmyndigeten, till SVT.

Enligt tv-kanalen har myndigheten ett 15-tal anställda som arbetar med att upptäcka medvetet fusk.

Krävt tillbaka 25 miljoner i år

– Hittills i år har vi krävt tillbaka 25 miljoner kronor och samtidigt stoppat felaktiga utbetalningar till ett uppskattat värde av 21 miljoner kronor, säger Rodin till SVT.

Den senaste tiden har flera fall gällande bidragsfusk blivit uppmärksammade. Förra året avslöjades att irakiske försvarsministern Najah al-Shammari och hans fru var folkbokförda i Sverige och uppbar bidrag från Försäkringskassan.

Man beräknar att omkring 18 miljarder kronor i olika bidrag årligen betalas ut felaktigt. Sedan 2005 har cirka 300 miljarder kronor betalats ut felaktigt, enligt Sven-Erik Österberg, ordförande för Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.