Fauci och andra topptjänstemän beordras lämna ut kommunikation med teknikjättarna

Den amerikanske smittskyddsexperten Anthony Faucy. Foto: Stefani Reynolds-Pool/Getty Images


En domare har beslutat att flera tjänstemän i Bidenadministrationen måste lämna ut handlingar gällande kommunikation med de stora teknikjättarna i samband med en stämningsansökan.

Det handlar om den amerikanske smittskyddsexperten Anthony Fauci och andra högt uppsatta tjänstemän, däribland Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre. Tidigare har de motsatt sig att dela med sig av kommunikationen.

På tisdagen beordrade domaren Terry Doughty, som tidigare utsetts av USA:s dåvarande president Donald Trump, att tjänstemännen i regeringen  lämnar ut handlingarna. Detta efter att de stämts av de två justitieministrarna i delstaterna Louisiana och Missouri för påstådda samarbeten med teknikföretag som Facebook, Twitter och Youtube.  

I slutet av augusti visade dokument att fler än 50 tjänstemän från ett dussintal myndigheter var inblandade i ett utöva påtryckningar mot sociala mediebolag för att de skulle censurera användare på plattformarna.

Vissa tjänstemän har vägrat att svara på alla frågor som ställts av målsägarna. En av dem är Anthony Fauci, chef för smittskyddsmyndigheten NIAID och medicinsk rådgivare åt USA:s president Joe Biden.

Regeringen hävdar att Fauci inte borde vara skyldig att svara på alla frågor eller tillhandahålla dokument i egenskap av chef för NIAID eller medicinsk rådgivare åt Biden.

Men enligt tisdagens beslut sade Doughty att både Fauci och Jean-Pierre måste svara på förfrågningarna och begäran om dokumentation.

– För det första är den begärda informationen uppenbarligen mycket relevant för målsägarnas påståenden. Dr Faucis kommunikation skulle vara relevanta för målsägarnas påståenden om censur av teorin om ursprunget till covid-19 och om censur av vad som yttrats om effektiviteten av munskydd och covid-19-nedstängningar. Jean-Pierres kommunikation som pressekreterare i Vita huset kan vara relevant som exempel för de anklagade, säger Doughty.

Han lyfte fram flera exempel vad gäller anklagelser om censur, bland annat undertryckandet av nyheten om Hunter Bidens laptop bara några veckor innan presidentvalet 2020 och påståenden om att covid-19 har sitt ursprung i ett laboratorium i Wuhan i Kina.

Doughty beordrade Fauci och Jean-Pierre att svara inom 21 dagar. Den tidigare smittskyddschefen måste också ge fullständiga svar på alla frågor om sin roll som chef för NIAID.

– Vi vet sedan tidigare att ansträngningarna att censurera yttrandefriheten för de som inte håller med regeringen om covid-19-politiken har kommit uppifrån. Amerikaner förtjänar att få veta hur Anthony Fauci deltog i detta förfarande, särskilt eftersom han offentligt har krävt att specifika personer, däribland två av våra klienter, Jay Bhattacharya och Martin Kulldorff, ska censureras på sociala medier, sade Jenin Younes, juridisk rådgivare för New Civil Liberties Alliance och advokat för några av de målsägande, i ett uttalande.

– Det är dags för Dr Fauci att stå till svars för sin flagranta nonchalans när det gäller amerikanernas konstitutionella rättigheter och medborgerliga friheter.

Man har identifierat 45 tjänstemän från fem myndigheter som kommunicerar med teknikjättarna gällande felaktig information och censur. Men e-postmeddelanden och andra dokument som Meta, Twitter och Google tillhandahållit i ärendet visar att ett antal andra tjänstemän, inklusive personer vid andra myndigheter och Vita huset, var inblandade.

Nyligen avslöjade Metas vd Mark Zuckerberg att FBI tog kontakt med honom om desinformation några veckor innan det amerikanska presidentvalet 2020. Strax därefter undertryckte Facebook spridningen av nyheten om Hunter Bidens laptop. Hunter Biden är son till USA:s president Joe Biden.