Färre jobb – lågkonjunkturen knackar på
Fler får söka sig hit. Foto: Erik Simander/TT-arkivbild


Arbetslösheten steg i augusti till högsta nivån sedan 2015. Värre än väntat enligt bedömare som dock varnar för ännu bistrare tider.

I augusti var 393 000 personer arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 7,1 procent, visar Statistiska centralbyrån (SCB) siffror. På årsbasis är det en ökning med 56 000 personer eller 1,0 procentenheter men också betydligt högre än många på förhand förutspått.

– Vi hade en prognos på 6,8 procent och det här bekräftar bilden att arbetsmarknaden har vänt. Nu har vi haft väldigt svaga siffror sedan maj, säger Susanne Spector, senioranalytiker på Nordea.

Större risk

Länsförsäkringars chefekonom Alexandra Stråberg är inne på samma linje och skriver i en kommentar: "Arbetsmarknaden viker snabbare och mer än väntat, det här innebär att risken för en regelrätt lågkonjunktur ökar".

Sysselsättningen har samtidigt minskat med 36 000 personer till 5 129 000 personer, vilket inte är en statistisk säkerställd förändring. Det motsvarar en sysselsättningsgrad, andelen sysselsatta som andel av befolkningen, på 68,3 procent.

Drar ned på konsumtionen

Susanne Spector varnar dock för en arbetslöshet som kan krypa upp mot åtta procent. Detta om inflationen oväntat skulle stiga och Riksbanken tvärtemot många bedömare går vidare med en räntehöjning vid årsskiftet vilket i sin tur skulle stärka den svenska kronan.

– Då skulle arbetslösheten stiga rejält och jag skulle inte bli förvånad om vi går över åtta procent.

TT: Vilken påverkan skulle det få?

– Det är ett klart lägre resursutnyttjande än vid ett normalläge. Det skulle skapa en osäkerhet över inhemsk ekonomi. Ser man personer i sin omgivning förlora jobbet, då drar man ned på sin konsumtion och stabiliseringen av bostadsmarknaden skulle dröja ännu längre.

(Olle Lindström/TT)
(Tobias Österberg/TT)

Fakta

SCB:s siffror

(TT)

I augusti var 393 000 personer arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 7,1 procent. Det är en ökning med 56 000 personer eller 1,0 procentenheter jämfört med motsvarande månad 2018, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Sysselsättningen har minskat med 36 000 personer till 5 129 000 personer. Det motsvarar en sysselsättningsgrad på 68,3 procent.

Enligt säsongsrensad och utjämnad data (så kallade trendvärden) var arbetslösheten 7,1 procent i augusti, jämfört med 7,0 procent månaden före.

Källa: SCB