Fängelse för grova ekobrott i muslimsk skola
Den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby. Foto: Pontus Lundahl/TT-arkivbild


Fyra tidigare styrelseledamöter i den muslimska friskolekoncernen Al-Azhars ägarstiftelse döms för grova ekobrott.

Den 51-årige grundaren av stiftelsen lät föra ut tio miljoner kronor ur skolverksamheten för att starta en islamisk bank.

Han döms av Stockholms tingsrätt till fängelse i 4,5 år för grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och grovt penningtvättsbrott. Genom olika transaktioner har han förflyttat pengar från stiftelsens konto, som skulle gå till skolverksamhet, till ett planerat bankprojekt – Sveriges första räntefria islamiska bank.

Grundaren har även fört över ytterligare ett antal miljoner till bankprojektet från stiftelsens dotterbolag och ett fristående bolag.

Skyddades av medhjälpare

Till sin hjälp har 51-åringen haft tre företrädare för stiftelsen som skyddat honom genom att skapa falska handlingar som man gett till länsstyrelsen. Enligt domstolen har pengar strömmat mellan stiftelsen och de olika bolagen, medan man struntat i bokföringen. De tre medhjälparna döms till fängelse i drygt två år vardera för grovt skyddande av brottsling, grovt osant intygande och grovt bokföringsbrott.

Samtliga fyra får även näringsförbud och ska betala skadestånd till stiftelsen.

Rättens ordförande, rådmannen Caroline Hedvall, säger i en kommentar:

”Projektet att starta en islamisk bank, som krävde finansiering om minst 100–150 miljoner, föll på att de svenska bankerna inte ville medverka till att pengar från investerare i Mellanöstern fördes till Sverige. Det var fel av stiftelsen, som bedriver skolverksamhet, att överhuvudtaget medverka i ett sådant projekt och uttagen har också skadat stiftelsen.”

Varit i blåsväder

Al-Azhar driver friskolor med muslimsk inriktning på flera orter i landet och har varit i blåsväder förr. Att skolan i Vällingby i västra Stockholm hade könsuppdelade gymnastiklektioner väckte uppståndelse 2016. Året därpå blev det känt att samma skola lät flickor använda skolbussens bakre dörr medan pojkarna fick kliva på i den främre. Men Diskrimineringsombudsmannen slog fast att det inte var diskriminerande.

Skolinspektionen har också kritiserat Al-Azhar för att hålla bön under lektionstid, vilket strider mot skollagen.

När misstankarna om grov ekonomisk brottslighet uppdagades i fjol beslutade även Skolverket att inleda en granskning om bidragsfusk mot skolan. Den är ännu inte klar.

Totalt åtalades sju personer i målet. Två frias helt och den sista, en kvinna, dök aldrig upp på huvudförhandlingen och döms därför inte nu.

(Anja Haglund/TT)