Fagottisten Sebastian Stevesson spelar Valfridssons nyskrivna "Svanhamnen" i Växjö
Fagottisten Sebastian Stevensson (född i Sigtuna 1987) vann Solistpriset 2016 och ger sig nu ut på vinnarturné.


I slutet av veckan inleder Musica Vitae säsongen med fyra konserter i Växjö och Tingsryd. Det blir ett uruppförande av Jonas Valfridsson och verk av Lars-Erik Larsson och Heitor Villa-­Lobos, och publiken kommer att få stifta närmare bekantskap med den prisbelönta fagottisten Sebastian Stevensson och hans instrument.

Jonas Valfridsson har hämtat inspiration från småländsk naturmystik i form av John Bauers illustrationer till sitt nyskrivna verk "Svanhamnen". När han fick beställningen från Musica Vitae och Stevensson var han mitt uppe i arbetet med ett annat beställningsverk, och han tvekade inför den dubbla arbetsbördan. Men när han lyssnade på Sebastians fantastiska spel kände han sig nästan tvungen att skriva något, har han berättat; en sådan chans fick inte gå honom förbi.

Sebastian Stevensson vann solistpriset 2017 "för sin virtuosa behärskning i världsklass av sitt instrument och sin starka förmåga att kommunicera med publik och medmusikanter." Det är första gången en fagottist vinner denna prestigefyllda tävling. Stevensson har tidigare spelat med bland andra London Symphony Orchestra och City of Birmingham Symphony Orchestra.

Valfridsson, som föddes 1980 i Jönköping, har låtit sig inspireras av Jönköpings främsta illustratör John Bauer, till sitt nyskrivna verk "Svanhmanen".

Före paus spelas också den kraftfulla och ömsinta "Music for strings", av den nyligen bortgångne mästaren Ingvar Lidholm.

I andra halvan hörs Stevensson i Villa-­Lobos populära "Ciranda das Sete Notas", och dessutom musik av Nino Rota. Denne italienske ton­sättare är mest känd som kompositör av filmmusik – bland annat till Coppolas "Gudfadern" och till mängder av Fellinifilmer – men han komponerade även mycket annan musik, och här får vi höra hans stämningsfulla och fascinerande "Konsert för stråkar".

Nya konsertformer

Musica Vitae inleder säsongen med nya konsertformer. Den 18 januari blir det klassisk musik i pubmiljö på Linnéuniversitetet i samarbete med föreningen Klubb. 21 januari samarbetar de med Teleborgs slott i Växjö då det anordnas söndagsmiddag med konsert. Utöver dessa två konserttillfällen blir det två mer traditionella konserter den 19 januari på Utvandrarnas hus i Växjö och i Tingsryd den 20 januari.

Medverkande

Musica Vitae

Katarina Andreasson – dirigent, konsertmästare

Dorota Siuda – konsertmästare, alternerande konsertmästare

Sebastian Stevensson – fagott

Speldatum

18 januari kl 20.00 & 21.00, Växjö Linnéuniversitetet Stenladan (musikpub)

19 januari kl 19.00 (introduktion 18.15), Växjö Utvandrarnas hus

20 januari kl 16.00, Tingsryd AMB

21 januari kl 13.00, Växjö Teleborgs slott (söndagsmiddag)

 

Fakta

Musica Vitae

Musica Vitae är orkestern som tar livets musik till den enskilde lyssnaren. Med stringent elegans hanterar de 15 stråkarna konstmusikens alla världar. Här ryms barock och romantik likväl som modernism och samtida musik från olika genrer. Att lyssna till Musica Vitae är intimt och nära, storslaget och färgsprakande dramatiskt. Med konstnärlige ledaren Malin Broman i spetsen presenterar ensemblen okonventionella musikaliska kombinationer och knyter ständigt nya kontakter med ledande solister, dirigenter och tonsättare, världen över.