Runt 50 miljoner människor runt om i världen är fast i tvångsarbete eller tvångsäktenskap, rapporterar FN. Organisationen varnar också för att siffran ökat dramatiskt de senaste åren.
FN har satt upp ett mål om att alla former av vad som beskrivs som modernt slaveri ska vara utrotat till 2030. Men mellan 2016 och 2021 har antalet som är fast i tvångsarbete eller tvångsäktenskap ökat med 10 miljoner, enligt en rapport som bland annat FN:s migrationsorgan IOM står bakom.
Enligt rapporten är 28 miljoner personer fast i tvångsarbete och 22 miljoner lever i äktenskap som de tvingats in i.
Coronapandemin, klimatförändringarna och väpnade konflikter har bidragit till "oöverträffade störningar av arbete och utbildning, ökning av extrem fattigdom och påtvingad och osäker migration", vilket förvärrat hotet, står det i rapporten.
"Det är chockerande att situationen för modernt slaveri inte förbättras", säger Internationella arbetsorganet ILO:s generaldirektör Guy Ryder i ett uttalande.
"Ingenting kan rättfärdiga ihålligheten av denna grundläggande kränkning av mänskliga rättigheter", fortsätter han.
Kvinnor och barn är de som är mest utsatta, och enligt bedömningar kan man vara fast i tvångsarbete i flera år. Tvångsäktenskap är ofta "ett livstidsstraff", enligt FN-rapporten.