Extinction Rebellion betalar klimataktivister för att protestera
Klimatdemonstranter från Extinction Rebellion i London den 15 april 2019. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP via Getty Images


Nätverket Extinction Rebellion betalar klimataktivister upp till 400 pund i veckan för att protestera på Storbritanniens gator. Det rapporterar Daily Mail.

Demonstranter har fått totalt 70 000 pund (omkring 870 000 i svenska kronor) i utbetalning som utgifter. Organisationen fruktar nu att man kommer att få en sexsiffrig faktura från skattemyndigheten eftersom det kan komma att räknas som arbete som man har utfört åt Extinction Rebellion (XR).

Många har fått pengar

Tory-ledamoten David Davies har uppmanat skattemyndigheten att omedelbart inleda en utredning kring nätverkets skattefrågor.

De flesta av de tusentals aktivisterna som har demonstrerat de senaste dagarna är dock volontärer som inte tar emot någon betalning.

Enligt Daily Mail har 168 aktivister fått pengar, inklusive journalisten och miljöaktivisten Tamsin Omond som är barnbarn till en baronet. För november och december förra året krävde hon totalt 1 340 pund.

En filmproducent har fått upp till 800 pund i månaden efter att han bestämde sig för att bli aktivist på heltid.

Polisen förbjuder protester

De senaste dagarnas klimatdemonstrationer har skapat kaos i London. Aktivister har bland annat barrikaderat sig vid myndighetsbyggnader och ekonomiska institutioner. Polisen har nu tagit i med hårdhandskarna och förbjudit rörelsen från att protestera.

Laurence Taylor, biträdande avdelningschef vid polisen i London, säger till The Telegraph att ”varje sammankomst som kan kopplas till Extinction Rebellion är nu olaglig”.

– Nog är nog. Det har varit nio dagars protester och nio dagars aktiviteter som har haft påverkan på polisens arbete och samhället i stort.

Den brittiska polisen uppger att man har gripit över 1 400 personer i samband med protesterna.

I mitten av september greps en av medgrundarna till XR, 53-årige Roger Hallam, efter att ha försökt störa flygtrafiken på Heathrow flygplats med drönare. Nyligen sade han att dödligt våld kan bli nödvändigt för att uppnå sina mål.

– Vi kommer att tvinga regeringar att agera! Och om de inte gör det, störtar vi dem och skapar en demokrati för vårt syfte. Och ja, några kan komma att dö i processen.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.