Europabarometern: Svenska konsumenter litar på matens säkerhet

Enligt Eurobarometerns undersökning har svenskar god kunskap om maten och dess risker. Vi har också stort förtroende för informationen som kommer från myndigheterna. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT


Svenskar litar i högre grad än konsumenter i andra europeiska länder på att maten i butiken är säker. Vi litar på myndigheternas information om matens säkerhet. Detta framkommer i resultatet från Eurobarometern.

Eurobarometern undersöker med jämna mellanrum européernas inställning i olika frågor. I den senaste undersökningen framkom det att vi svenskar anser oss ha god kunskap om maten och dess risker. Det visade sig också att vi oroar oss betydligt mindre än medborgare i andra EU-länder.

En annan detalj som framkom är att vi ligger i topp på listan över tilliten till information från myndigheter, konsumentorganisationer och forskare vid universitet eller offentligt finansierade forskningsorganisationer. Andelen av de tillfrågade som säger att man litar på sådana informationskällor är 92–96 procent.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!