Esa-Pekka Salonen ger ut en jättesamling
Esa-Pekka Salonen: The Complete Sony Recordings släpps 4 maj på Sony Classical


Få artister är så mångfacetterade som Esa-Pekka Salonen – inte bara vad gäller sättet han kombinerar dirigentrollen med komponerandet, utan också repertoaren som han har bemästrat i över 30 år. Den 4 maj släpps Esa-Pekka Salonen: The Complete Sony Recordings, en box med 61 cd, som är den hittills största samlingen från denna vitala figur i samtida musikskapande.

Variationen i Salonens olika musikaliska intressen till trots, har han skapat djupa band med en handfull ensembler, vilka alla är representerade här. På 23 cd dirigerar han Los Angeles Philharmonic, för vilka han är hedersdirigent, efter att ha varit chefsdirigent i 17 år. På ytterligare 12 cd dirigerar han Sveriges Radios Symfoniorkester, för vilka han var chefsdirigent 1985-1994. Därutöver dirigerar han Philharmonia Orchestra på 14 cd – orkestern han varit chefsdirigent för sedan 2008 och med vilken hans internationella karriär tog fart 1983, när han ryckte in i sista minuten och dirigerade Mahlers tredje symfoni.

Det är dock hans inspelning med Los Angeles Philharmonic av den symfonin som finns med här, tillsammans med Mahlers fyra, som Gramophone kallar en ”överlägsen prestation”, och en berömd Das Lied von Der Erde med Plácido Domingo. Kalifornierna spelar också i hans inspelning av Bruckners fyra, med vilken Salonens insikter i den romantiska repertoaren demonstreras. Salonens tidiga cykel med Nielsens symfonier och concertos med Sveriges Radios Symfoniorkester släpps här för första gången i sin helhet, på 8 cd. Ytterligare 6 cd visar Salonens skicklighet med landsmannen Sibelius, vars verk inkluderar den femte symfonin och den enorma Kullervo, som Los Angeles Philharmonic enligt BBC Music Magazine spelar ”som om de hade verket i blodet”.

1990: Esa-Pekka Salonen (1958 - ) dirigerar London Sinfonetta. Foto: Hulton Archive/Getty Images

Gramophone beskriver Salonens inspelning av Messiaens Des Canyons aux étoiles med London Sinfonietta som ”en väsentlig beståndsdel i vilken samling av 1900-talsmusik som helst”, och Salonens klassiska Turangalila finns också med här. Hans Stravinsky är inte mindre betydelsefull, och representeras från de tidiga baletterna till de sena Cantata. Ligetis reviderade Le Grand Macabre, finns med tillsammans med en enligt Gramophone ”rikt underhållande” samling av kortare Ligeti-verk med Philharmonia. ”Salonen rankas fortfarande som Lutoslawskis främsta mästare,” skriver AllMusic Guide, och denna uppsättning innehåller även hans tolkning av den polska kompositörens musik, inräknat inspelningen av den tredje symfonin som vann en Grammy.

”Det som gjort Salonens tidigare inspelningar…så speciella har inte bara hans enorma tekniska fingerfärdighet som dirigent varit, utan även hans insikt i musiken som en begåvad kompositör i sig själv,” skrev Gramophone om La Variations, ett album med Salonens egen musik. Han får denna insikt att bära frukt, såväl i repertoaren som nämnts ovan som i musik av Saariaho, Richard Strauss, Dallapiccola och Debussy, liksom en mängd andra. Och han har sällskap av solister som Emanuel Ax, Gidon Kremer, Wynton Marsalis, Dawn Upshaw och Yefim Bronfman – vars Bartók-inspelning med Salonen vann en annan Grammy. Lite mer oväntat dirigerar han också ett album med popmusik av Anders Hillborg, som sjungs av Eva Dahlgren.