Ericssons vd försökte påverka regeringen för att rädda Huawei

Ericssons, vd Börje Ekholm, talar under en mässa i Paris den 16 maj 2019. Foto: Philippe Lopez/AFP via Getty Images


I oktober meddelade Post- och telestyrelsen, PTS, att de kinesiska telekomjättarna Huawei och ZTE portas i 5G-uppbyggnaden i Sverige. Efter det har Ericssons vd, Börje Ekholm, bedrivit en kampanj mot den svenska regeringen för att förmå PTS att ändra beslutet, avslöjar Dagens Nyheter.

Tidningen har kommit över SMS-korrespondens mellan Ekholm och handelsminister Anna Hallberg (S). I ett av dem föreslår Ericssons vd att ministern borde prata med PTS varpå Hallberg svarar: ”Jag försöker verkligen göra vad jag kan, Börje.”

Samtidigt har han gett antydningar om att Ericsson kan komma att lämna Sverige om inte beslutet gällande Huaweis förbud ändras. Bland annat skriver han att ”just nu är Sverige ett riktigt dåligt land för Ericsson”.

Försökte ordna jurister åt Huawei

Enligt DN framgår det också i SMS-korrespondensen att Ekholm och flera medarbetare på Ericsson har försökt att ordna jurister åt Huawei som vid tillfället förberedde sig på att ta fallet till domstol.

Hallberg framhåller i en intervju med tidningen att hon inte har försökt påverka Post- och telestyrelsen.

– Nej självklart inte, jag har inte haft någon som helst kontakt med PTS. Jag skulle aldrig kliva in som minister och påverka enskilda myndigheters beslut, säger hon till DN.

Tidigare har Jojje Olsson på sin nyhetsblogg InBeijing uppmärksammat en artikel i den kinesiska tidningen 21Jingji. I den säger Börje Ekholm att beslutet från PTS att utestänga Huawei bryter mot öppna marknadsprinciper och bromsar 5G-uppbyggnaden i Sverige.

Utgör en säkerhetsrisk

Kinas ambassadör i Stockholm har också sagt att svenska telekombolag som Ericsson i Kina kan komma att straffas av den kinesiska regimen om Huawei förbjuds i uppbyggnaden av mobilnätet i Sverige.

Den 20 oktober beslutade Post- och telestyrelsen att det kinesiska bolaget utestängs från uppbyggnaden av det svenska 5G-nätet. Orsaken är att Säkerhetspolisen och Försvarsmakten anser att Huawei utgör en säkerhetsrisk.

Flera länder har förbjudit det kinesiska telekombolaget som leverantör till uppbyggnaden av sina mobilnät, däribland USA, Australien, Storbritannien, Kanada, Tyskland och Norge.

Rapporter har tidigare visat att det finns kopplingar mellan Huawei och den kinesiska regimen och dess underrättelsetjänst. Samtidigt har det visat sig att det kinesiska bolaget har tillverkat teknik som det kinesiska kommunistpartiet använder för att massövervaka den förtryckta gruppen uigurer i Xinjiang i nordvästra Kina.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.