I boken Cha jing beskrivs bland annat hur teblad blir till te i en kopp. Här berättar vi mer om hur teblad processas i modern tid.
I dag finns det många olika sorters téer i Kina: vitt, grönt, gult, oolong, svart, lagrad pu-er och smaksatt te, som till exempel jasmin som är smaksatt med riktiga blommor.
Longjingtéet har gamla anor och nämndes redan på 700-talet i teklassikern Cha jing, skriven av poeten och författaren Lu Yu.
– Det tillverkas många bra gröna téer i Kina, men det mest berömda är Longjing (betyder drakbrunnen), som kommer från Zhejiangprovinsen och Bi Luo Chun, (som kommer) från Jiangsuprovinsen, säger Amanda Hemmingsson på Te-centralen i Östersund.
Grönt te finns i många olika kvaliteter, så skillnaderna mellan olika sorter kan vara stora.

För att dricka te behövs ett teset. Har man en gammal tekanna av lera, speciellt Yixing-kannan, så är det höjden av sofistikerat tedrickande. Foto: David Wu/Epoch Times
Skillnaden mellan grönt och svart te är att det gröna téet inte går igenom någon torkningsprocess (oxidering), som det svarta téet gör. Direkt efter skörden behandlas bladen istället med värme som stoppar enzymernas aktivitet i bladen. Upphettningen gör téet grönt och bevarar nyttiga ämnen. Medan temakarna i Kina rostar tebladen, så ångar man dem i Japan.
Traditionellt rostas bladen i stora wokpannor. Det är orsaken till att det kinesiska gröna téet har en lätt touch av rostad nöt eller andra aromer.
Kvalitén på téerna varierar beroende på klimat, odling, skörd och tillverkningssätt. En annan faktor är vilka blad som används. De finaste sorternas grönt te görs på vårens första skott. Vanligtvis plockas de två översta tebladen och knoppen från teplantan. Det tredje och fjärde bladet används vid tillverkning av oolongte.
– Te från låglandet har sin smak, där mognar téet fortare. Te från höglandet, där bladen växer långsammare, har en ädlare och finare smak, säger Ralf Vässmar, på Telagret i Göteborg.
I Sverige har intresset för grönt ökat på senare tid, men enligt Vässmar är fortfarande téer som är smaksatta med olika essenser mest populära.
Närmast lyrisk i rösten berättar Vässmar om en tesort som kallas för vitt te och kommer från Fujianprovinsen i Kina. Det nyskördade téet måste torkas direkt så att det inte börjar oxidera. Bai Hao Yinzhen är en av de finaste tesorterna i världen. Det innehåller enbart nyutslagna, fjuniga knoppar.
Det unika med det vita téet är att det skördas fyra veckor i april, tidigare än andra tesorter. Bladknoppen är stor som en tulpan. Före skörden placeras ett tunt tyg över bladknopparna, som får mogna långsamt utan att spricka ut. Efter plockningen läggs knopparna i solen för att torka; en procedur som kräver mycket tid och arbete.

Foto: Terri Cnudde/Pixabay
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.