loading

Teodling i Indien. Foto: René Nydegger/Pixabay
Teodling i Indien. Foto: René Nydegger/Pixabay
Hälsa

En enda växt ger flera sorters te

Anne Hakosalo

I boken Cha jing beskrivs bland annat hur teblad blir till te i en kopp. Här berättar vi mer om hur teblad processas i modern tid.

I dag finns det många olika sorters téer i Kina: vitt, grönt, gult, oolong, svart, lagrad pu-er och smaksatt te, som till exempel jasmin som är smaksatt med riktiga blommor.

Longjingtéet har gamla anor och nämndes redan på 700-talet i teklassikern Cha jing, skriven av poeten och författaren Lu Yu.

– Det tillverkas många bra gröna téer i Kina, men det mest berömda är Longjing (betyder drakbrunnen), som kommer från Zhejiangprovinsen och Bi Luo Chun, (som kommer) från Jiangsuprovinsen, säger Amanda Hemmingsson på Te-centralen i Östersund.

Grönt te finns i många olika kvaliteter, så skillnaderna mellan olika sorter kan vara stora.

För att dricka te behövs ett teset. Har man en gammal tekanna av lera, speciellt Yixing-kannan, så är det höjden av sofistikerat tedrickande. Foto: David Wu/Epoch Times

Skillnaden mellan grönt och svart te är att det gröna téet inte går igenom någon torkningsprocess (oxidering), som det svarta téet gör. Direkt efter skörden behandlas bladen istället med värme som stoppar enzymernas aktivitet i bladen. Upphettningen gör téet grönt och bevarar nyttiga ämnen. Medan temakarna i Kina rostar tebladen, så ångar man dem i Japan.

Traditionellt rostas bladen i stora wokpannor. Det är orsaken till att det kinesiska gröna téet har en lätt touch av rostad nöt eller andra aromer.

Kvalitén på téerna varierar beroende på klimat, odling, skörd och tillverkningssätt. En annan faktor är vilka blad som används. De finaste sorternas grönt te görs på vårens första skott. Vanligtvis plockas de två översta tebladen och knoppen från teplantan. Det tredje och fjärde bladet används vid tillverkning av oolongte.

– Te från låglandet har sin smak, där mognar téet fortare. Te från höglandet, där bladen växer långsammare, har en ädlare och finare smak, säger Ralf Vässmar, på Telagret i Göteborg.

I Sverige har intresset för grönt ökat på senare tid, men enligt Vässmar är fortfarande téer som är smaksatta med olika essenser mest populära.

Närmast lyrisk i rösten berättar Vässmar om en tesort som kallas för vitt te och kommer från Fujianprovinsen i Kina. Det nyskördade téet måste torkas direkt så att det inte börjar oxidera. Bai Hao Yinzhen är en av de finaste tesorterna i världen. Det innehåller enbart nyutslagna, fjuniga knoppar.

Det unika med det vita téet är att det skördas fyra veckor i april, tidigare än andra tesorter. Bladknoppen är stor som en tulpan. Före skörden placeras ett tunt tyg över bladknopparna, som får mogna långsamt utan att spricka ut. Efter plockningen läggs knopparna i solen för att torka; en procedur som kräver mycket tid och arbete.

Foto: Terri Cnudde/Pixabay

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Teplantan

Teplantan heter på latin Camellia sinensis och har sitt ursprung i Kina där den har odlats i flera tusen år. En andra variant upptäcktes i Assam i Indien på 1800-talet och döptes till Camellia sinensis assamica.

Förr växte den grönskande busken vilt i Kina och kunde bli uppemot 20 meter hög. För att förenkla odling och plockning låter man numera inte teplantan bli högre än en och en halv till två meter. Teplantan trivs bäst i tropiskt klimat, där temperaturen är 10-35 grader.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loading

Teodling i Indien. Foto: René Nydegger/Pixabay
Teodling i Indien. Foto: René Nydegger/Pixabay
Hälsa

En enda växt ger flera sorters te

Anne Hakosalo

I boken Cha jing beskrivs bland annat hur teblad blir till te i en kopp. Här berättar vi mer om hur teblad processas i modern tid.

I dag finns det många olika sorters téer i Kina: vitt, grönt, gult, oolong, svart, lagrad pu-er och smaksatt te, som till exempel jasmin som är smaksatt med riktiga blommor.

Longjingtéet har gamla anor och nämndes redan på 700-talet i teklassikern Cha jing, skriven av poeten och författaren Lu Yu.

– Det tillverkas många bra gröna téer i Kina, men det mest berömda är Longjing (betyder drakbrunnen), som kommer från Zhejiangprovinsen och Bi Luo Chun, (som kommer) från Jiangsuprovinsen, säger Amanda Hemmingsson på Te-centralen i Östersund.

Grönt te finns i många olika kvaliteter, så skillnaderna mellan olika sorter kan vara stora.

För att dricka te behövs ett teset. Har man en gammal tekanna av lera, speciellt Yixing-kannan, så är det höjden av sofistikerat tedrickande. Foto: David Wu/Epoch Times

Skillnaden mellan grönt och svart te är att det gröna téet inte går igenom någon torkningsprocess (oxidering), som det svarta téet gör. Direkt efter skörden behandlas bladen istället med värme som stoppar enzymernas aktivitet i bladen. Upphettningen gör téet grönt och bevarar nyttiga ämnen. Medan temakarna i Kina rostar tebladen, så ångar man dem i Japan.

Traditionellt rostas bladen i stora wokpannor. Det är orsaken till att det kinesiska gröna téet har en lätt touch av rostad nöt eller andra aromer.

Kvalitén på téerna varierar beroende på klimat, odling, skörd och tillverkningssätt. En annan faktor är vilka blad som används. De finaste sorternas grönt te görs på vårens första skott. Vanligtvis plockas de två översta tebladen och knoppen från teplantan. Det tredje och fjärde bladet används vid tillverkning av oolongte.

– Te från låglandet har sin smak, där mognar téet fortare. Te från höglandet, där bladen växer långsammare, har en ädlare och finare smak, säger Ralf Vässmar, på Telagret i Göteborg.

I Sverige har intresset för grönt ökat på senare tid, men enligt Vässmar är fortfarande téer som är smaksatta med olika essenser mest populära.

Närmast lyrisk i rösten berättar Vässmar om en tesort som kallas för vitt te och kommer från Fujianprovinsen i Kina. Det nyskördade téet måste torkas direkt så att det inte börjar oxidera. Bai Hao Yinzhen är en av de finaste tesorterna i världen. Det innehåller enbart nyutslagna, fjuniga knoppar.

Det unika med det vita téet är att det skördas fyra veckor i april, tidigare än andra tesorter. Bladknoppen är stor som en tulpan. Före skörden placeras ett tunt tyg över bladknopparna, som får mogna långsamt utan att spricka ut. Efter plockningen läggs knopparna i solen för att torka; en procedur som kräver mycket tid och arbete.

Foto: Terri Cnudde/Pixabay

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Teplantan

Teplantan heter på latin Camellia sinensis och har sitt ursprung i Kina där den har odlats i flera tusen år. En andra variant upptäcktes i Assam i Indien på 1800-talet och döptes till Camellia sinensis assamica.

Förr växte den grönskande busken vilt i Kina och kunde bli uppemot 20 meter hög. För att förenkla odling och plockning låter man numera inte teplantan bli högre än en och en halv till två meter. Teplantan trivs bäst i tropiskt klimat, där temperaturen är 10-35 grader.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025