I veckan släppte den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, sin årsrapport.
Mustchefen Lena Hallin skriver i sitt förord att ”den antagonistiska hotbilden mot Sverige är idag samtidigt politisk, ekonomisk och militär – inte antingen eller”.
Försvarsmakten konstaterar alltså att hot inte bara är direkt militära, hotbilden är även politisk och ekonomisk. Rapporten nämner även att ”Kina utnyttjar med allt större självförtroende en stor bredd av maktmedel för att främja sina intressen”.
Rapporten fortsätter: ”Kinas säkerhetspolitiska intresse för Sverige handlar främst om att få tillgång till infrastruktur och högteknologi för civila och militära syften, genom handel, uppköp eller underrättelseverksamhet.”
Hotbilden är breddad och komplex. Mycket handlar om ekonomi och teknologi. Kina ser alltmer teknologi och ekonomi som integrerade delar av sin nationella säkerhet. För ett högteknologiskt och exportberoende land som Sverige kan ovan medföra hot mot vår konkurrenskraft, vår försvarsförmåga och vårt självständiga beslutsfattande.
Vad innebär det rent praktiskt kan man fråga sig. Det finns många exempel på Kinas ”tillgång till infrastruktur och högteknologi för civila och militära syften, genom handel, uppköp eller underrättelseverksamhet”.
Till exempel är det kinesiska företag som driver mer än två tredjedelar av den upphandlade tågtrafiken i Sverige. Det handlar bland annat om Stockholms tunnelbana, Mälartågen och MTR:s tåg mellan Stockholm och Göteborg, såväl som svenska hamnar.
Tåg och hamnar som kontrolleras av kinesiska företag, och nu snart även våra vägar, eller åtminstone bilarna. För det mest kända exemplet på att Kina är intresserat av svensk teknologi är väl ändå Geelys köp av Volvo.
Nästan samtidigt som Mustrapporten publicerades meddelade biltillverkaren Polestar – som ägs av Volvo Personvagnar och tillverkas i Kina – i ett pressmeddelande att man ”ger nu ägare tillgång till senaste mjukvaran via Over the air” för den nya modellen. Det innebär att ägare kommer att kunna uppdatera bilarna trådlöst. I det här fallet syftar man på bilens ägare. Samtidigt innebär det att Volvos ägare har full koll på all data.
Och vad gäller data så vet vi att enligt kinesisk lag är kinesiska företag tvingade att lämna ifrån sig data till regimen om den så påkallar det, vilket jag skrev om i min förra ledare ”Sakernas internet” – vad kan gå fel?
Polisen skall dessutom de närmaste åtta åren köpa 2 200 nya bilar av Volvo och det innebär att Volvo och därigenom Volvos ägare kan se var 2 200 polisbilar befinner sig och hur de rör sig (samt ganska många av Försvarsmaktens bilar). De bör även kunna samla in samtal via bilarnas inbyggda mikrofoner.
Förhoppningsvis kommer det tills dess att bilarna rullas ut på vägarna finnas regleringar och en tydligare allmän förståelse hos våra politiker och myndigheter för vad en mer komplex hotbild innebär.
Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info:
