En av två svarta lådor bärgad efter krasch
Indonesiska dykare tillhörande flottan söker efter spår från det kraschade flygplanet. Foto: Tatan Syuflana/AP/TT


Dykare har gjort ett viktigt fynd i sökandet efter Lion Airs förolyckade flygplan i Indonesien.

– Vi har hittat en av de svarta lådorna, säger Soerjanto Tjahjono, chef för Indonesiens haverikommission.

Den upphittade lådan, som är en av planets två "svarta lådor", är intakt och i själva verket orange. Man vet ännu inte om det handlar om lådan med flygdata eller om det är planets cockpit voice recorder (CVR), som spelar in ljudet från förarkabinen och piloternas samtal med flygledningen.

Lions Airs flight JT610 lyfte från Jakarta mot Pangkal Pinang på ön Bangka klockan 06.20 lokal tid (00.20 svensk tid) i måndags. Planet störtade i havet bara minuter senare. De 189 personerna som befann sig ombord befaras alla ha omkommit.

Den enda information som är känd sedan tidigare är den som sänds automatiskt och som visar att planet hade problem med både hasighet och höjd.

Med bara 800 timmar i luften var planet, en två månader gamla Boeing 737 Max 8, att betrakta som väldigt nytt. De svarta lådorna är nyckeln till att förstå vad som orsakade olyckan.

– Datan från planet, från motorn och instrumenten, sparas där, säger luftfartsanalytikern Dudi Sudibyo.

– Om det sker en avvikelse, något tekniskt problem, så sparas det där.

(TT-AFP-Reuters)

Fakta

JT610

(TT)

Lions Airs flight JT610 lyfte från Jakarta mot Pangkal Pinang på ön Bangka klockan 6.20 lokal tid (00.20 svensk tid) i måndags. Planet störtade i havet bara minuter senare.

Två minuter efter start rapporterade piloten att det var problem med planet och bad om tillstånd att vända tillbaka. Klockan 6.32 var planet borta från radarn. Flygbevakningstjänsten Flightradar spårade planet och konstaterade att det försvunnit plötsligt över Javasjön, inte långt från kusten. Vittnen hade sett planet störta i havet, men inte hört någon explosion.