Elva män döms efter upploppet i Hjällbo
Elva män döms efter oroligheterna i Hjällbo. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT


Elva män män döms till fängelse i antingen två eller fyra månader efter upploppet i Hjällbo.

– Jag är i grunden jättenöjd med att samtliga döms, även om jag yrkat på att det lägsta straffet skulle ha varit sex månader, säger kammaråklagare Fredrik Berglund.

Flera mindre bråk mellan två grupperingar startade redan vid 17-tiden fredagen 28 maj på torget i Hjällbo i nordöstra Göteborg. Varför bråken startade har ingen av de inblandade velat berätta för polis eller åklagare.

Vid 21-tiden på kvällen samlades fler personer från de olika grupperingarna, varav en klassas vara ett kriminellt nätverk, intill Hjällbo torg och mer än femtiotal personer befann sig till slut på torget. Ett drygt halvdussin poliser försökte hålla de olika grupperna, som inledningsvis enbart skrek åt varandra, åtskilda genom att bilda kedjor.

60 poliser

Men kedjorna bröts och det uppstod flera mindre grupper av personer som slogs. Våldsamheterna avklingade efter mindre än en minut efter det att polisen använt sig av pepparspray. Som mest deltog cirka 60 poliser i insatsen och de omhändertog 32 personer.

Elva av dem häktades och åtalades för våldsamt upplopp. Utredningsläget var gott eftersom det kommit många tips till polisen och oroligheterna filmats.

– Speciellt en polis kroppskamera har gett oss när väldigt tydliga närbilder. Det var väldigt lyckligt för oss att han var med i fronten av poliser och under hela händelseförloppet, säger kammaråklagare Fredrik Berglund.

Fängelsestraff

Samtliga åtalade nekar till eller bestrider brott men alla döms för våldsamt upplopp av Göteborgs tingsrätt. De som har utövat våld har fått fyra månader fängelse och de som deltagit passivt utan att utöva våld, har fått två månaders fängelse.

Åklagaren hade yrkat på strängare straff, minst sex månader för de inblandade.

– Men det finns inte så mycket praxis att lita på. Det finns bara domarna från EU-toppmötet i Göteborg 2001. Jag har inte bestämt för om jag ska överklaga men det kommer säkert att göras från försvarssidan och då ansluter jag mig, säger Berglund.

Fem av de dömda tillhör det kriminella nätverket. Fyra av dem får två månaders fängelse. En av de fyra döms även för sabotage mot blåljusverksamhet och knivinnehav. Den femte får fyra månaders fängelse.

Sex av de dömda tillhör den andra grupperingen. Fem av dem får fyra månaders fängelse vardera. Den sjätte får två månaders fängelse. Åklagaren hade yrkat på att han även skulle ha fällts för misshandel för en incident under eftermiddagen då en person jagades med kniv, men han frias eftersom offret inte velat medverka i rättegången.

Det pågår ytterligare polisutredningar med kopplingar till händelserna i Hjällbo sista helgen i maj. En av dem handlar om mordet på en 44-årig man som sköts till döds två dagar efter det stora upploppet, i vad som förmodas vara en hämndaktion. Två av offrets vänner skottskadades. En 20-årig man greps omgående och sitter häktad. Han har erkänt grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

(Jan Samuelsson/TT)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!