Ekofrisörskan växtfärgar hår del 2: Naturligt vackert resultat
Växtfärgerna ger många möjligheter för den som vill färga håret. Resultatet blir bra både för kroppen och miljön när man undviker kemikalier som kan göra skada.


Att färga håret med växtfärger är både skonsamt för kroppen och för miljön. Men hur blir egentligen resultatet? Ekofrisörskan Jenny Rinander berättar om vad som är möjligt att göra i olika hår.

Både huden och hårbotten kan ta in de ämnen de kommer i kontakt med. Därför har Jenny Rinander, utbildad naturfrisör, valt att bara använda så naturliga produkter som möjligt till håret. Då kan man undvika att få i sig många skadliga ämnen som finns i vanliga produkter för håret.

Hon färgar med henna-färg och andra växtfärger, som till exempel rabarberrot. De färgerna lägger sig utanpå hårstrået, medan kemiska färger tränger in i stråna. Jenny menar att kemikalierna tränger in och förstör de egna pigmenten. 

Eftersom växtfärgen är transparent och lägger sig utanpå får man en naturlig slingning av håret.

En skillnad i resultatet är att eftersom växtfärgen är transparent och lägger sig utanpå får man en naturlig slingning av håret. Kemiska färger däremot, ger samma färg i alla hårstrån och därför lägger man ofta slingor i för att få det att se mer naturligt ut.

Man kan köpa örtfärger och färga håret själv, eller gå till en ekologisk frisör som använder växtfärger. Färger på tub är uppblandad med ämnen som kan ge allergier, därför råder Jenny att specifikt fråga efter växtfärg. De färgerna är alltid i form av pulver som man blandar med hett vatten.

Köper man växtfärg själv så ska man läsa innehållsförteckningen.

Innan man färgar håret med örtfärger behöver man göra en inpackning med en rengörande lera. Genom att man får bort smuts och kemikalierester från gamla hårprodukter så fäster färgen bättre. Jenny rekommenderar flera behandlingar om man inte har använt ekologiska produkter och har rester av gammal hårfärg som inte kommer från växter.

Inpackningen går bra att göra i salongen eller hemma.

Hållbarhet

Växtfärger håller bättre än de konventionella hårfärgerna i ett hår fritt från kemikalier. Hållbarheten beror på hur mycket sådana rester man har kvar i håret. Färgerna sitter bättre ju "renare" produkter man sedan använder.

Resultatet av naturligt växtfärgning, inget annat. Foto: Jenny Rinander

Resultatet i olika hår

Ljust hår

Ljust hår kan göras ljusare, guldigt, kopparfärgat, rött eller ljusbrunt. För att få håret mörkbrunt behöver man färga flera gånger.

– Men man kan inte göra det svart, säger Jenny.

Mellanblont hår

Hår som är mellanblont eller ljusbrunt kan göras ljusare, men inte platinablont. Det kan också bli mörkbrunt eller rödbrunt, med mer koppar eller mer rött.

Det går att göra både fina koppartoner och intensivröda färger med växtfärger. Efter en färgning fortsätter färgen att oxidera. Det ger håret en mer intensiv färg och därför ska man vänta två dagar innan man tvättar håret.

Mörkt till svart hår

Mörkt hår kan man färga ännu svartare om man vill, eller lägga i färger som ger rött eller koppar, säger Jenny.

Det mörka håret har färgats mörkare. Innan färgning var håret långt, torrt och sprött. Hårbotten var också torr. Efter färgningen mådde både hår och hårbotten mycket bättre.Växtfärgen och en tillsats av olja i den hjälpte till att reparera.

Färgblandning

Många har säkert hört talas om henna, men kanske inte vet vad det är. Henna är en växt, som kan ge många färgnyanser.

Jenny blandar sina färger för att få rätt ton.

– Vill du ha en brun färg då blandar du henna och indigo eller katam. Då får du en brun. Blandar du rött med grönt, då blir det brunt.

Om håret ska blekas använder hon ren väteperoxid och tvål-lera.

Grått hår är ett särskilt kapitel

Grått hår blir naturligt slingat när man färgar det med örtfärger eftersom färgen är transparent. De grå stråna som färgats blir till naturliga slingor.

Här är håret färgat två gånger och de grå stråna har fått en färg av kopparguld. Eftersom färgen blir mer intensiv under de två dagarna efter färgning visar bilden inte slutresultatet.

Men grått hår är svårt, säger Jenny. De som är helt vithåriga kan hon bara göra blonda, guldigt blonda.

Men ofta vill kunderna bli brunhåriga, berättar hon. Om man har pigment kvar i håret då fungerar det. Men om du inte har det så blir det röda och gröna inte brunt, utan antingen rött eller grönt.

Det är ett problem som Jenny vill lösa. Hon är själv på jakt efter någon växt som kan ge en liten ton av brunt. Det skulle göra stor skillnad.

– Ju mer grå du är desto sämre går det. Man kan tvåstegsfärga, då tar man till exempel först röd henna eller indigo. När det har verkat ett tag, sköljer man ur och sätter sedan i den andra färgen.

– Men oftast blir de gråa håren som slingor, röda slingor i håret, så man får inte vara rädd för rött.

Vilken röd nyans man får beror på vilken henna man väljer.

Hårstråna som tidigare var grå har blivit kopparfärgade slingor efter färgning i två steg.

Naturell växtfärg

Om man har tunt hår som lätt går av kan man göra en naturell färgning. Örter är stärkande för håret och man kan välja örter som inte ger någon färg så att man behåller sin egen färg.

 

Jenny Rinander är utbildad ekologisk naturfrisör med salong utanför Umeå. Som ekofrisör använder hon så naturliga ingredienser som möjligt i produkter och behandlingar för håret.


Mest Lästa