Ekofrisörskan: 5 myter om hur du ska tvätta ditt hår


Det finns en del myter om hur håret bäst ska skötas, som att det är bra att byta schampo ibland och hur ofta man bör tvätta. Blir håret tjockare av vissa produkter? Naturfrisörskan Jenny Rinander ger här sin syn, i jämförelse med ett mer konventionellt svar.

En rad myter om hårvård fick ett konventionellt bemötande i Expressens artikel. Som ekologisk naturfrisör vill Jenny berätta hur hon ser på dessa myter om hårtvätt.

För att få volym i håret är det viktigt att borsta igång blodcirkulationen i hårbotten.

Jenny Rinander, naturfrisörska

Myt 1: Du ska tvätta håret varannan dag

Expressen: Var uppmärksam på hur ditt hår mår. Känn på håret och titta på hur det ser ut. Eftersom vi har olika hårkvalitet är det svårt att ge generella råd. Om håret snabbt blir fett, så tvätta det, men ser det fräscht ut så vänta.

Ekofrisörskan: Jag anser att man inte ska tvätta håret i kemikalieschampo eller kemikaliebalsam. När du använder SLS och parabener rubbar du hårbottens balans genom att lägga en kemikaliehinna i hårbotten. SLS är uttorkande vilket gör att hårbotten producerar mer fett och du måste tvätta håret oftare.

Byt ut ditt schampo, balsam och dina stylingprodukter mot ekologiska produkter, en hårtvål eller gå till skafferiet och prova nya tvättmetoder. Då återgår hårbottens fettproduktion till det normala och man behöver inte tvätta håret lika ofta som med kemikalieschampoo.

Använd alltså aldrig kemikalieschampo i håret.

Myt 2: Löddrande schampo rengör bättre

Expressen: Sulfaterna som gör att schampot löddrar är inte särskilt hälsosamma, eftersom de kan torka ut håret. Om du har färgbehandlat hår riskerar färgen att blekas bort fortare. För ett hälsosamt schampo som ändå löddrar, välj ett som istället innehåller glycerin.

Ekofrisörskan: Jag håller med, sulfater förstör och sliter på håret. Hårbotten ökar sin fettproduktion när man vid varje tvätt torkar ut hårbotten. Det gör att man måste tvätta håret oftare och man hamnar i en ond cirkel. Prova ekologiska produkter.

Hur många flaskor behövs det egentligen till håret och vad säger innehållsförteckningarna på produkterna? Foto: Eva Sagerfors

Myt 3: Du tappar hår av schamponering

Expressen: Myten har troligtvis uppstått på grund av att vi ser hur det samlas hår i golvbrunnen i duschen när vi har tvättat håret. Men vi tappar en hel del hår naturligt och hamnar det inte i duschen så hamnar det någon annanstans.

Om vi tvättar håret mer sällan för att tappa mindre hår så kan det få motsatt verkan. Fett och smuts som då samlas i hårbotten kan leda till inflammation och sämre hårväxt.

Det som verkligen kan orsaka att man tappar mer hår än vanligt kan vara stress eller vitaminbrist.

Ekofrisörskan: När man schamponerar med kemikalieschampo lägger man mer kemikalier i hårbotten och det kan leda till mer håravfall. Det är viktigt att hårbotten blir ordentligt ren så att hudflagor, damm och smuts försvinner. Bästa sättet är att använda ekologiskt schampo och att med borste borsta ut damm och smuts ur hår och hårbotten.

Man tappar de strån som man ska tappa. I perioder kan man tappa mer hår, precis som pälsdjur gör. Stress, sjukdom, mediciner, graviditet, amning eller en livskris kan göra att man tappar mycket mer hår än normalt. Det tär på kroppen och man får vitamin- och mineralbrist. Då är det extra viktigt att ta vara på sin hälsa och boosta sig med vitaminer och mineraler. Ät då gärna extra mycket nässlor, som är ett naturligt vitamin- och mineraltillskott.

När det inte är säsong för nässlor fungerar torkade nässlor utmärkt som källa till vitaminer och mineraler. Smula över yoghurten, gröten eller salladen, eller blanda i en smoothie. Foto: Eva Sagerfors

Myt 4: Rätt hårprodukter ger tjockare hår

Expressen: Det är sällan hårprodukter som ger det där fylliga och vackra håret. Istället för att tänka på hur håret påverkas av yttre faktorer, som väderlek och diverse produkter, flytta fokus inåt.

Håret påverkas en hel del av vad vi äter. För att håret ska växa krävs energi, och den som går på diet kan få begränsad näring till håret. Istället prioriterar kroppen de livsavgörande organen. Se till att få i dig tillräckligt av till exempel protein, hälsosamma fetter, zink, järn och D-vitamin.

Ekofrisörskan: Använder du kemikalieprodukter som täpper igen hårsäckar och hudporer så kanske inte alla dina hårsäckar är aktiva. För många som använder vanligt schampo och stylingprodukter har håret inte sin fulla potential på grund av att kemikalierna stannar i hårbotten. Dessa produkter sliter även på håret. Byt ut alla kemikalieprodukter mot ekologiska produkter.

Blodcirkulationen är viktig. Känn efter i din hårbotten om den känns hård eller mjuk. Har man en hård hårbotten behöver man borsta igång blodcirkulationen för att få mer volym och fler aktiva hårsäckar som det växer ut hårstrån från. Hur du mår märks direkt på håret. B-vitamin, MSM och kisel är bra att få i sig. För att stärka hår, hud och naglar kan man gärna dricka te på åkerfräken. Var rädd om din hälsa!

Myt 5: Byt schampo ofta så mår håret bättre

Expressen: Enligt experter kan det finnas en poäng i att byta schampo om man är ute efter olika effekter. Kanske har du ett schampo mot mjäll och ett för att ge mer volym. Olika produkter påverkar håret olika. Men det går utmärkt att hålla sig till samma schampo. 

Ekofrisörskan: Har man inga hårbottensproblem kan man välja vilket ekologiskt schampo eller hårtvål man vill, så länge det inte innehåller något man själv vill välja bort för att det inte är bra för en själv och naturen! Läs innehållsförteckningen på dina produkter och googla på innehållet så att du förstår vad de egentligen innehåller.

För att få volym i håret är det viktigt att borsta igång blodcirkulationen i hårbotten. 

Jennys bästa tips: Välj ekologiska produkter utan skadliga kemikalier, och se till att borsta, borsta, borsta. Foto: Eva Sagerfors

Jenny Rinander är utbildad ekologisk naturfrisör med salong utanför Umeå. Som ekofrisör använder hon så naturliga ingredienser som möjligt i produkter och behandlingar för håret.

 

Den vilda tjuren galopperar ut på gatan från rodeon – se när cowboyen griper in

Slav under kommunismen

Fakta

Undvik i hårprodukter

Parabener – Propyl-, metyl- och butylparaben används som konserveringsmedel, misstänks vara hormonstörande och cancerframkallande. Sulfater – SLS, sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate, ger lödder, torkar ut hår och hårbotten, irriterande för huden.

Silikon – Kan finnas i olika former, till exempel dimethicone, cyclopentasiloxane och cyclomethicone. Silikonet lägger sig som en hinna runt hårstrået och hindrar håret från att få näring och fukt, ger ett livlöst hår.

Mineraloljor – Benämns på olika sätt till exempel paraffinum liquidum, petrolatum, mineral oil, vaselin, paraffin, oleum petrolen, oleum vaselini och paraffinum. Kan vara kontaminerat med PAHer. Täpper till porerna.

Parfym – Syntetiska ämnen som låter fint, men kan vara irriterande och allergiframkallande.

Etanolaminer – Trietanolamin (TEA) och dietanolamin (DEA) är avfettande, tas lätt upp och kan orsaka flera sjukdomar som cancer eller hormonstörningar. De kan ge irritation i hårbotten och svåra allergiska reaktioner. Dessutom förstör det sådant som är bra i håret (till exempel keratin) så att håret blir torrt, sprött och livlöst.

Källor: Läkemedelsverket, safecosmetics.org