Efter 20 års kamp hittade läraren det viktigaste ämnet i livet


Võ Thu Lan är lärare i engelska och bor i Vietnam. Genom livet har hon fått lida både fysiskt och psykiskt. Här berättar hon hur hon efter många års kamp fick uppleva verklig glädje, och hur hon lär sina elever om det viktigaste ämnet i livet.

Jag har arbetat som lärare i engelska en framstående låg- och mellanstadieskola i Hanoi i 20 år. Huvudsakligen lär jag ut engelska till en grupp elever. Varje år representerar de här eleverna skolan i olika tävlingar i distriktet och det går mycket bra för dem. Jag får mycket beröm från både föräldrar och barn. Med tiden blev jag chef för engelska-avdelningen på skolan.

Võ Thu Lan undervisar elever i klassrummet. Foto: DKN.tv

Stress och smärtor

Jag var länge bara intresserad av att tjäna pengar, vilket gjorde mig väldigt stressad. Mitt schema var fullt, och jag brukade klaga inför min man och våra barn på hur tungt det kändes. Så småningom blev hälsan sämre. Jag hade problem med ryggen och lågt blodtryck, vilket orsakade huvudvärk och yrsel. Dessutom hade jag svår värk i ryggen som gick ner i benet och gjorde det svårt för mig att röra mig.

För att minska smärtan tog jag smärtlindrande injektioner i ryggen, och provade också alternativa metoder som akupunktur och akupressur. Dessutom övade jag yoga och qigong, men ingenting verkade hjälpa. Smärtan minskade tillfälligt, men kom alltid tillbaka.

Visserligen betedde jag mig väl i arbetet, men inte i privatlivet. Jag kunde bli så irriterad och tog ut min frustration på familjen, som om de kunde lösa mina problem. På grund av det blev miljön hemma väldigt spänd.

Foto: DKN.tv

Omvälvning i familjen

För fem år sedan fick jag veta att min man hade fått cancer. Det blev tufft för mig och jag bröt ihop. Det innebar att hela familjebördan hamnade på mig. Jag kunde inte sova och jag grät ofta. Jag var så utmattad och visste inte vem jag skulle luta mig mot längre.

Under den här förtvivlade perioden mötte jag en kvinna som satt i rullstol sedan sju år tillbaka. Ändå verkade hon så glad. Jag kunde inte föreställa mig att någon som gick igenom så mycket lidande kunde verka så glad.

Jag blev nyfiken på vad som låg bakom och frågade henne hur hon kunde vara så glad. Hon berättade att hon övade en qigong- och meditationsmetod som heter Falun Dafa. Det hade gett henne en förståelse av anledningen till hennes lidande.

För första gången på flera år insåg jag att sann glädje kommer från att ge och inte från att få.

Hon berättade för mig om metodens huvudbok Zhuan Falun. Jag började genast läsa den och till min förvåning, från första kapitlet, förstod jag meningen med mitt liv. Jag blev så berörd av Falun Dafas levnadsprinciper – sanning, godhet och tålamod – och insåg att de var kvaliteter hos en god människa.

Võ Thu Lan läser boken Zhuan Falun. Foto: DKN.tv

Jag gick också till parken för att öva Falun Dafas fem övningar. Där mötte jag människor som var så vänliga och fulla av medkänsla. Mitt i mitt lidande hittade jag en miljö som var så lugn och fridfull. För första gången på flera år insåg jag att sann glädje kommer från att ge, och inte från att få.

Foto: DKN.tv

Med det här nya perspektivet förstod jag hur jag ville leva och hur jag skulle bli en bra lärare. Jag fick frid både i kropp och sinne. Inom två veckor läktes mina sjukdomar och ryggproblem nästan helt. Min man dog, men till och med då hade jag boken Zhuan Falun till hjälp för att möta situationen.

"Livets viktigaste ämne"

Jag frågar ofta mina elever ”Vad är livets viktigaste ämne?”, och när de flesta svarar matte, historia eller geografi, känner jag mig besviken. Jag inser att många aldrig har lärt sig om det viktigaste ämnet i livet, vilket är moral.

Foto: DKN.tv

Som ansvarig lärare har jag börjat väva in berättelser om godhet och gott uppförande i mina lektioner. Jag tror verkligen att de här barnen kan få näring från unga år till att gå i rätt riktning.

Mina elever blir ofta förvånade över att jag vet så mycket och frågar mig vad jag har för hemlighet. Då säger jag att det är tack vare Falun Dafa. Många elever och föräldrar har blivit intresserade av att lära sig och att läsa boken.

Foto: DKN.tv

Jag har varit lärare de senaste 20 åren och chef för engelska-avdelningen, och jag tror verkligen att om skolorna började lära ut Falun Dafa så skulle de framtida generationerna att lära sig att följa principerna sanning, godhet och tålamod. Det skulle ha en god effekt och leda till ett fredligt samhälle.

 

Skidåkare stöter på ovanligt djur i skogen – se deras reaktioner

Slav under kommunismen

 

Fakta

falun dafa

Falun Gong eller Falun Dafa är en självförbättringsmetod för kropp och sinne. Den lär ut sanning, godhet och tålamod som ett sätt att förbättra hälsan och moralen och för att få andlig visdom.

För mer information om metoden eller för att ladda ner ”Zhuan Falun”, se www.falundafa.org Alla böcker, övningsmusik och instruktioner finns tillgängliga helt gratis.