EU-stopp för kinesiska IT-företag övervägs
En av Huaweis högsta chefer, Richard Yu, presenterar en trådlös 5G-router i Peking för en vecka sedan. Foto: Andy Wong/AP/TT


EU-kommissionen överväger förslag som förhindrar att kinesiska teknikjätten Huaweis utrustning används i nästa generations mobila nätverk, uppger EU-källor.

Om ett sådant förslag antogs inom EU skulle det innebära ett förbud mot utrustning från Huawei och andra kinesiska företag i de kommande så kallade 5G-nätverken, enligt fyra högt uppsatta EU-källor.

Förslaget är i en tidig fas hos EU-kommissionen, och är föranlett av att flera västländer ser ett säkerhetshot från Kina.

USA pressar företag att inte köpa av Huawei, medan Australien hör till dem som förbjudit det. Bland annat Danmark, Tyskland, Norge och Storbritannien överväger ett stopp. Sverige uppges titta på frågan.

USA befarar att utrustningen kan användas till spionage. Ogrundat, säger företaget. Även Kina avfärdar risken och fördömer förbuden.

5G ska koppla upp allt från bilar till fabriker i mycket högre hastighet än nu. Om vissa leverantörer utesluts kan kostnaderna öka och kvaliteten bli sämre.

Enligt ett internt dokument från EU-kommissionen beror övervägandet om ett förbud på den kinesiska lag som stadgar att "organisationer och medborgare" ska "samarbeta med nationellt underrättelsearbete".

(TT-Reuters)

Fakta

Omstritt bolag

(TT-Reuters)

Kinesiska Huawei är världens största tillverkare av utrustning för telekomnätverk, och en av världens största tillverkare av mobiltelefoner.

Taiwan, Australien och Nya Zeeland har stoppat inköp av utrustning från Huawei till sina nät. USA förhindrar det i praktiken medan flera västeuropeiska länder överväger nationella förbud.

I ett amerikanskt åtal, som lades fram den 29 januari, anklagas Huawei för brott mot USA:s sanktioner mot Iran och för bankbedrägeri. Företaget beskylls också för stöld av företagshemligheter från konkurrenten T-mobile. Finanschefen Meng Wanzhou, dotter till Huaweis grundare Ren Zhengfei, greps den 1 december i Kanada på USA:s begäran. Huawei avfärdar anklagelserna.

I Polen greps en Huaweianställd tidigare i januari för misstänkt spionage. Företaget avfärdar även den anklagelsen.