EU om Brexit: extremt ont om tid
Storbritanniens brexitminister Stephen Barclay ska äta middag med EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. Foto: Frank Augstein/AP/TT-arkivbild


Oenigheten och oklarheten tynger ner menyn när EU:s och Storbritanniens brexitchefer sätter sig till bords i Bryssel.

Tiden blir allt knappare – men något snabbt genombrott väntas inte.

På sin dagliga journalistbriefing i London förklarar en av premiärminister Theresa Mays talespersoner att regeringen kommer att låta parlamentet hålla en "avgörande omröstning" om brexit – men det blir inte den här veckan heller.

Samma besked gavs redan i söndags från samhällsminister James Brokenshire i en BBC-intervju.

Signalen till parlamentsledamöterna är tydlig: spar på krutet den här veckan, ni kommer att få tycka till lite senare.

– Om vi inte dessförinnan har haft en avgörande omröstning, alltså att ett avtal lagts fram igen, så kommer vi ge parlamentet den möjligheten senast den 27 februari, lovade Brokenshire.

Enligt Mays talesman kommer premiärministern hur som helst att redan på tisdagen ge en rapport till parlamentet om det senaste läget kring brexit, rapporterar Reuters. På onsdag och torsdag har sedan parlamentet återigen chans att debattera och rösta om hur man ser på situationen just nu.

B&B i Bryssel

Dessförinnan ska EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och Storbritanniens senaste brexitminister, Stephen Barclay, sätta sig till bords i Bryssel.

EU-linjen är visserligen klar: någon omförhandling av utträdelseavtalet är inte aktuell när det gäller den i Storbritannien så omdiskuterade nödlösningen om Nordirland.

Den öppning som finns handlar i stället om vad som kan uttryckas i den politiska deklaration om framtida relation som fungerar som ett bihang till utträdelseavtalet.

– I kväll kommer jag att upprepa EU:s åsikter. Jag kommer att utvärdera intresset från brittisk sida för en eventuell förändring av den politiska deklarationen. Om Storbritannien vill visa mer ambition så är vi omedelbart redo att göra det, säger Barnier på en presskonferens i Luxemburg.

– Vårt mål är att hitta en lösning som både respekterar våra principer och grundlinjer och som kan stödas av en stark majoritet i underhuset, säger Barnier.

May skriver brev

Premiärminister May har samtidigt gett ett tämligen försiktigt svar på oppositionsledaren Jeremy Corbyns kravlista på vad Labourpartiet vill ha för att godkänna ett avtal.

"Det är bra att se att vi är överens om att Storbritannien bör lämna EU med ett avtal och att den viktiga uppgiften nu är att hitta en uppgörelse som uppfyller vad vi lovat folket i Nordirland, som kan få stöd i parlamentet och som kan förhandlas med EU – inte leda till nyval eller en andra folkomröstning", skriver May i sitt svarsbrev till Corbyn.

Där öppnar hon för delar av Corbyns krav om till exempel arbetsrätt och miljöskydd, säkerhetssamarbete med EU och deltagande i olika EU-program. Labourledarens önskan om en permanent tullunion gillar hon däremot inte.

"Jag förstår inte varför du tror att det vore bättre att få tycka till om framtida EU-handelsavtal, snarare än att ha möjlighet att göra egna uppgörelser?" undrar May i brevet.

Risk för tidsbrist

Under tiden tickar klockan på. Bara 47 dagar är det nu kvar till det brittiska utträdet.

– Tiden som återstår är extremt knapp, konstaterar Michel Barnier i Luxemburg.

Och även i Sverige känns oron av.

– Det är klart att en oordnad brexit skulle vara dålig för hela den europeiska ekonomin. Ju mer klockan tickar här utan att det finns någon lösning, desto viktigare blir det naturligtvis att alla företag som på ett eller annat sätt handlar med Storbritannien förbereder sig för en sådan situation, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på väg in till ett möte i Bryssel på måndagen.

(Wiktor Nummelin/TT)