Dr. Sanna Ehdin: Viljans kraft är enorm – 6 strategier för att stärka den
Doktor i immunologi, författare och föreläsare inom självläkning och systemhälsa
En stark vilja är viktig för att ta sig igenom svårigheter och åstadkomma sina mål i livet. Foto: Denys Nevozhai


För att fatta beslut, målmedvetet och skrida till handling och sedan vara uthållig, behöver du din vilja. Viljekraften är som en muskel – du behöver träna den. Den blir starkare ju mer du använder den.

Viljans kraft är alldeles för underskattad, framför allt inom sjukvården. I en studie med patienter som led av svåra tvångstankar och tvångshandlingar jämfördes kemisk behandling med viljans kraft. Halva gruppen fick antidepressiva medel (som även hjälpte mot tvångstankar) medan den andra halvan tränade sig i att använda viljans makt. Så fort de märkte minsta tecken på tvångstankar skulle de omedelbart vända bort sin uppmärksamhet från dem (kognitiv psykoterapi). Resultaten var att viljans makt och kemikalierna hade lika bra effekt; två tredjedelar av personerna i vardera gruppen blev av med sin tvångsstörning. Det visar på viljans (det kognitivas) starka förmåga.

Hemligheten i livet är vad vi tror, det styr vad som händer snarare än generna.

– Bruce Lipton, PhD

Att lära sig hantera svåra situationer ger kraft och bygger självförtroende. Det är mycket bättre strategi för att då bygger man samtidigt upp sig själv. Ny forskning visar att det är just vår egen inställning eller attityd som avgör hur väl vi klarar oss i livet, vilket hänger samman med hur snabbt vi kan hämta oss och ”studsa” tillbaks från motgångar. Det kallas resilience, motståndskraft, och jag har skrivit om det här – 10 råd för ökad självstyrka. 

Viljans kraft är viktig för att lyckas.

–  Viljestyrkan hjälper dig att fokusera på det du önskar.

–  Fokusering är en förutsättning för att komma in i flödet (flow, se nedan), där du kan göra ditt absolut bästa för du använder hela din kapacitet.

–  Samtidigt ökar du dina spontana känslor av glädje och tillfredsställelse, vilket höjer din energi.

–  Det i sin tur ökar chansen för att bra saker ska hända. Du skapar själv en positiv uppåtspiral på detta sätt.

Flow: 
När vi koncentrerar oss starkt och medvetet kommer vi efter ett tag in i det som kallas för flödet, the flow, ett begrepp som myntades av den amerikanske professorn Mihály Csíkszentmihályi. I detta tillstånd kan vi både utföra stordåd och tänka exceptionella tankar likväl som att klara av fantastiska fysiska prestationer.

Foto: Victor Carvalho

Vi kan träna upp vår vilja på samma sätt som vi tränar våra muskler.

Träna din vilja med följande 6 strategier:

1. Håll en jämn blodsockernivå

Se till att hålla en jämn och hälsosam blodsockerhalt. En låg blodsockerhalt bäddar för impulsiva handlingar.

2. Få tillräckligt med sömn

Få tillräckligt med sömn, minst sex, men helst sju till åtta timmar per natt. Det är bäst att somna vid tiotiden för då återhämtar sig dina binjurar.

3. Sätt tydliga mål

Sätt klara mål och förstärk dem ofta. Fråga dig själv: ”Kommer mitt beteende i dag att ta mig dit jag önskar?” Bra att stämma av varje dag. Fokusera eller meditera på det du önskar åstadkomma så blir det tydligare för ditt inre.

4. Sätt gränser

Öva dig i att sätta gränser och säg nej till sådant som inte ingår i ditt mål. Använd jag-budskap för att förmedla dina önskemål, och träna dig i att vara tydlig. Det är en bra strategi för att få det gjort som du önskar!

5. Ät bra mat

Balansera din hjärnkemi genom att äta bra fetter/oljor, näringsrik mat och kosttillskott. Gröna kuren är ett bra sätt att balansera kroppen med en kur.

6. Regelbunden fysisk träning

Mitt bästa tips för att träna viljan är regelbunden fysisk träning, för det tränar även de mentala musklerna och allt fungerar mycket lättare!

Vilja handlar om att skaffa goda vanor – och att genomföra dem.

Ps: apropå tvångstankar blir man inte av med något negativt bara genom att ta bort det, utan man måste ersätta det med något positivt – det man önskar i sitt liv. Det bästa för det är min nya NPH-programmering (tidigare Happy Heart-metoden)! 

Dr. Sanna Ehdin

Sanna Ehdin. Foto: Thomas Engström

Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.    

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.