Doktor Kong om lämpliga matvanor
Kineser gillar att äta varm och lagad mat, vilket är mycket fördelaktigt för magen.


Benjamin Kong kommer från Kina och är utbildad både i traditionell kinesisk medicin och i västerländsk medicin. Med denna dubbla kompetens har han utvecklat egna effektiva metoder. Han behandlar med positiva resultat tillstånd som den vanliga sjukvården ser som kroniska.

Den mat som är lätt att smälta bryts ned inom en till två timmar efter att den har kommit till magsäcken. Svårsmälta livsmedel tar fyra-fem timmar på sig att lämna magen. Man bör undvika olämpliga matvanor så att den här processen kan fungera bra.

Olämpliga matvanor:

Äta snabbt. Vissa människor är upptagna; de bedriver sin verksamhet helhjärtat, men de bortser från sin kost. När de är hungriga äter de snabbt, utan att tugga maten nog. Detta kan leda till att magen förlorar sin normala funktion.

Äta samtidigt som man använder hjärnan. Att äta medan du tittar på tv, läser tidningar eller diskuterar, kan lätt försämra magens funktion. Efter middagen, bör man inte omedelbart sätta sig ner för att arbeta, och man bör undvika att använda hjärnan. Vila lite, då kan tillräcklig energi gå till magen för att ta hand om mat.

Att äta för mycket kall mat. Kineser gillar att äta varm och lagad mat, vilket är mycket fördelaktigt för magen. Kinesisk medicin har konceptet: ”kyla leder till stagnation”. Kall mat få lätt qi och blod att stagnera, vilket leder till många besvär, såsom IBS, dysmenorré, och även tumörer. Många sjukdomar orsakas av kall mat. Råa grönsaker och kött, särskilt rått kött, stör den normala gastrointestinala funktionen. Vissa personer blir infekterade med parasiter på grund av att de äter rå mat.

Att äta för mycket vid fel tidpunkt. På morgonen och vid lunchtid ska vi äta tillräckligt med mat. Eftersom kvällsmat intas nära inpå sömnen, bör man inte äta mycket. En del människor brukar inte äta frukost, äter för mycket vid kvällsmaten, och ibland äter man nära midnatt, vilket leder till dysfunktion i magtarmkanalen, som vidare leder till många sjukdomar.

Benjamin Kong driver kliniken Kinesisk Akupunktur i Halmstad och håller ofta kurser runtom i landet.

Doktor Kong svarar på frågor av allmän karaktär utifrån TKM. Skicka din fråga till doktorkong@epochtimes.se Doktor Kong håller också kurser runtom i landet. Läs mer om kursen på Benjamin Kongs hemsida.