Doktor Kong om höst och hälsa


Benjamin Kong kommer från Kina och är utbildad både i traditionell kinesisk medicin och i västerländsk medicin. Med denna dubbla kompetens har han utvecklat egna effektiva metoder. Han behandlar med positiva resultat tillstånd som den vanliga sjukvården ser som kroniska.

Människan lever i universum, mellan himmel och jord. Naturens förändring går i en cykel av yin och yang, och upprepas år efter år. Denna cykel är en regel att följa för alla liv mellan himmel och jord. Människors liv är också en rytm. Om livets rytm och naturens rytm är i linje, fungerar saker smidigt. Det bästa är att följa himlens och jordens rytm, naturens rytm.

Att följa naturens rytm, vilket är viktigt för människokroppen, innebär att ta hänsyn till lagen om yin och yang genom de fyra årstiderna.

Fyra säsonger av förändring är himlens och jordens rytm. Om man anpassar sig till rytmen, då får man tur, och man blir mycket energisk. Om man går emot rytmen, då får man otur, man förlorar energi och blir väldigt trött, och så kan sjukdomar uppstå. .

Därför är fysiska aktiviteter, levnadsvanor och kost områden som bör regleras efter de säsongsmässiga förändringarna. Då kan de fysiska aktiviteterna synkroniseras med de naturliga förändringarna, vilket är av betydelse när man vill upprätthålla samordningen och enigheten mellan den inre och yttre miljön i den mänskliga kroppen. Man bör alltså inordna sin egen fysiska och psykiska rytm enligt förändringarna i de fyra årstiderna.

På hösten är solen långt borta, jordens qi börjar stänga konvergensen, kalla vindar börjar komma.

Naturen sätter frukt när livet har sin storhetstid. Detta är början av en skördesäsong – skörda ditt arbete från våren och sommaren. Dessutom är detta en tid att återhämta sitt inre yang, energin som är utanför på sommaren. Man behöver även återhämta sitt eget sinne för att skapa fred.

Under denna period bör man gradvis börja minska motionen, undvika för hård träning. Eftersom den varma sommaren är över, behöver vi vända oss inåt för att förbereda oss för den hårda vintern.

Livsmedel är viktiga för att hjälpa kroppen att anpassa sig till årstidernas växlingar.

Yang-qi kommer tillbaka till de inre organen, magen blir långsamt varmare, matsmältningen förbättras, och då kan man bättre ta upp näring från maten. Hösten är en bra tid att äta kött.

Det torra vädret orsakar ofta kliande hals, torr näsa, nariga läppar, grov hud, håravfall och torr avföring. Man behöver äta för att främja produktionen av kroppsvätskor och deras smörjande verkan i hela kroppen. Livsmedel för detta är vit svamp, nötter eller frön, päron, lotusrot, pumpa, honung, sojamjölk, mejeriprodukter, ananas, äpple, grapefrukt och citron. Kroppen behöver extra vätska för att motverka en torr miljö, och det är en kinesisk tradition att äta gröt till frukost och soppa till middag, som är gjord med ovanstående ingredienser.

Hösten är en bra tid för hår. För dem som lider av håravfall är det bra att äta något livsmedel med syrlig smark, och lägga till köttnäring. Detta kan främja hårväxt.

Benjamin Kong driver kliniken Kinesisk Akupunktur i Halmstad och håller ofta kurser runtom i landet.

Doktor Kong svarar på frågor av allmän karaktär utifrån TKM. Skicka din fråga till doktorkong@epochtimes.se Doktor Kong håller också kurser runtom i landet. Läs mer om kursen på Benjamin Kongs hemsida.