Danske poeten Yahya Hassan erkänner 42 brott
Yahya Hassan under en uppläsning i Oslo 2014. Foto: Vegard Grøtt/NTB/TT-arkivbild


Den omstridde danske poeten Yahya Hassan står åtalad för en lång rad brott, som han erkänner. Åklagaren yrkar på rättspsykiatrisk vård.

Han åtalas av en domstol i Århus för sammanlagt 42 lagöverträdelser. På listan över åtalspunkter finns bland annat misshandel, hot, skadegörelse, blottning samt brott mot ett besöksförbud mot en kvinna.

– Det erkänner jag, säger en fåordig Hassan i rätten.

Enligt den 23-årige diktarens advokat var han psykiskt instabil vid händelserna. Åklagaren yrkar också på att han ska dömas till rättspsykiatrisk vård av maximal längd.

Yahya Hassan har varit frihetsberövad sedan juli i år då han greps efter att ha attackerat en person med en trasig flaska.

Det är inte Hassans första kontakt med rättvisan. 2016 dömdes han mot sitt nekande till fängelse för att ha skjutit en 17-årig man i foten.

Hassan är en av Danmarks mest uppmärksammade kulturpersonligheter. Han slog igenom 2013 med en självbetitlad diktsamling där han anklagar sina föräldrars generation av invandrare för patriarkalt och religiöst förtryck. Det är den mest sålda debutsamlingen i Danmarks historia och den gav upphov till en intensiv debatt i landet.

Hassan har tidigare uppgett att han utsatts för flera mordförsök på grund av sin islamkritik och därför behövt beväpna sig.

(TT-Ritzau)