Dålig andedräkt – tabubelagt och besvärande men mycket vanligt


Dålig andedräkt är ett känsligt och tabubelagt ämne för de allra flesta. För somliga kan det till och med vara svårt att påpeka och uppmärksamma att någon annan luktar illa från munnen, även om personen i fråga är en nära vän eller anhörig. Detta trots att dålig andedräkt är något som alla någon gång upplevt hos sig själva eller hos andra, antingen på morgonen när man precis har vaknat, eller timmarna efter att man ätit mat som innehållit starkt doftande ingredienser.

När dålig andedräkt begränsar

Ibland kan dålig andedräkt ha en sådan inverkan att det hindrar personer från att prata och skratta fritt, vilket naturligtvis är hemskt trist och begränsande. Det finns dock hjälp att få och man kan på ganska enkla sätt ta reda på vad som är orsaken till den dåliga lukten från munnen och därmed också få bukt med problemet.   

Det medicinska namnet för dålig andedräkt är halitos. Även om halitos kan bero på en rad olika saker är orsaken i de flesta fall att något inte står helt rätt till i munnen. En ofta förekommande anledning är att det i munnen finns bakterier som bildar olika svavelföreningar i samband med att maten bryts ned. Dessa bakterier kan dels ligga kvar som en beläggning på tungan men också fastna i fördjupade tandköttsfickor runtom tänderna. Beläggningarna går inte att ”borsta bort” på samma sätt som man kan borsta bort den dåliga andedräkt man har på morgonen när man vaknat efter en natts sömn.

I omkring 90 procent av fallen kommer den dåliga lukten från munhålan.

- Catharina Runeskär, tandläkare

– Ofta råder det tvivel gällande den bakomliggande orsaken till dålig andedräkt. Många tror att det kommer från magen eller halsen, men det stämmer oftast inte. I omkring 90 procent av fallen kommer den dåliga lukten från munhålan, berättar Catharina Runeskär, tandläkare på Aqua Dental.

Muntorrhet

”Morgonandedräkten” de flesta upplever beror på att salivproduktionen är mycket låg under natten och en torr mun tenderar att lukta sämre än en som har aktiv och ordentlig salivproduktion. Munnen blir även torr när det går för lång tid mellan måltider eller intag av vatten eller dryck. Av samma skäl kan även personer som har för vana att andas mer med munnen än med näsan uppleva att deras andedräkt är sämre. Likaså drabbas personer som regelbundet äter medicin med muntorrhet som bieffekt, vilket flera av våra vanligaste receptbelagda mediciner har.

För att förebygga och lindra dålig andedräkt till följd av muntorrhet kan man med fördel tillföra något som får igång salivsekretionen, t ex att regelbundet dricka vatten eller suga på sockerfria halstabletter.

Andra orsaker till dålig lukt från munnen

Karies och andra ihåligheter eller frakturer i tänderna kan orsaka dålig andedräkt eftersom det lätt kan fastna mat där. Borstas eller sköljs inte maten bort, utan ligger kvar en tid kommer det att orsaka dålig lukt. Därför är det viktigt att regelbundet besöka sin tandläkare för att laga eventuella skador på tänderna.

De flesta känner till att kryddstark mat och framförallt vitlök påverkar vår andedräkt i en eller ett par dagar efter att vi har ätit den. Skälet till det är att vitlök innehåller ämnen som når blodet och på det sättet även lungorna och därmed påverkar vår utandningsluft.

Dålig andedräkt som orsakats av särskilt födointag går inte att förhindra helt men ibland går det att förmildra genom att äta citron eller tugga på persilja som båda verkar något neutraliserande.

Förebygg illaluktande andedräkt

Det bästa sättet att förebygga den typ av dålig andedräkt som kommer från munnen är att alltid sköta sin munhygien väl. Förutom att borsta noggrant är det också viktigt att hålla rent mellan tänderna med hjälp av exempelvis tandtråd eller mellanrumsborste, beroende på hur trångt eller glest det är mellan tänderna. Dessa hjälpmedel kommer åt där en tandborste omöjligt kan borsta rent och det är en förutsättning för att matrester och illaluktande bakterier inte ska ligga kvar i munnen för länge.

Tungan kan försiktigt borstas rent med samma tandborste som tänderna borstas med, men det finns också särskilda tungskrapor som avlägsnar beläggningar i endast ett par svep. Det är också bra att äta regelbundet och att vara noga med att dricka vatten mellan måltiderna.

Tungskrapan är ett bra hjälpmedel mot dålig andedräkt. Foto: Susanne Larsson/Epoch Times-arkivbild

Att regelbundet besöka sin tandläkare eller tandhygienist är viktigt för att alltid vara uppdaterad om hur det står till i munnen och en tandläkare kan hjälpa till att identifiera vad som gett upphov till den dåliga andedräkten. Därefter kan din tandhygienist instruera dig i hur du enklast förebygger det på egen hand. 

Att tänka på för att förebygga dålig andedräkt

- God munhygien med mellanrumsrengöring

- Använda tungskrapa

- Äta och dricka regelbundet

- Regelbundet besöka tandläkare eller tandhygienist

- Behandla eventuella kariesangrepp eller andra avvikelser i munnen

Amer Hot är specialisttandläkare i oral protetik hos tandkliniken Aqua Dental.