Forskning: Åtta goda skäl att använda propolis
Propolis i en bikupa.


Propolis, eller kittvax, är en sorts lim som bin använder för att skydda mot svamp och för att laga hål och sprickor i bikupan. Tack vare en växande mängd forskning som visar på dess terapeutiska verkan har den fått allt mer uppmärksamhet i hälsokretsar.

Propolis består till största del av kåda och bivax, och innehåller fenoler, estrar och 12 olika flavonoider som bidrar till dess anti-inflammatoriska, antibakteriella, svampdödande, och antioxidativa egenskaper.

Här är åtta goda exempel på varför man borde överväga att börja lägga till propolis i olika former till kosten.

1. Propolis skyddar mot vanlig förkylning

Forskning har visat att på grund av propolis antimikrobiella egenskaper kan den vara användbar för att lindra symptom och förkorta en vanlig förkylning. Dessutom kan föräldrar använda propolis som ett tillskott att ge sina barn för att förebygga förkylning och influensalika sjukdomar, eftersom det har immunaktiverande egenskaper och det har visat sig kunna minska risken för förkylningar hos barn.

2. Propolis bekämpar infektioner i övre luftvägarna hos barn och vuxna

Propolis antimikrobiella verkan har visat sig effektiv mot flera bakteriestammar hos patienter med infektioner i övre luftvägarna. Forskare tror att propolis skulle kunna användas som naturlig antibiotika för att förebygga infektioner i övre luftvägarna hos både barn och vuxna.

3. Propolis har svampdödande egenskaper

Forskare har studerat propolis svampdödande verkan på nagelsvamp, som är en vanlig infektion orsakad av en svamp. Den gör att naglarna försvagas, blir sköra eller skrovliga.

Den konventionella behandlingen mot nagelsvamp utgörs av mediciner som ofta har allvarliga bieffekter eller som interagerar med andra mediciner, vilket får patienten att sluta med behandlingen. Eftersom forskare har visat att propolis har svampdödande verkan tror många att det skulle kunna användas som ett billigare botemedel mot nagelsvamp och utan bieffekter.

Forskare har även studerat effekterna av propolis mot 40 jäststammar av Candida, vilket visade att propolis effektivt kan hämma tillväxten av den här vanliga svampen.

Candida i munnen och underlivet är de vanligaste formerna av candida-infektion. Det har visat sig att båda kan botas effektivt med propolis-baserade behandlingar.

Kulor av propolis.

4. Propolis kan skydda mot cancer

Porpolis innehåller ämnet caffeic acid phenethyl ester (CAPE), som aktiverar en DNA-skadesignal i cancerceller. Detta gör det till en potent antitumörterapi för att behandla och förebygga cancer.

En del forskare tror att propolis kan vara lika effektiv som kemoterapi eller konventionella kemopreventiva läkemedel, men utan de bieffekter som kopplas till kemoterapi.

5. Antidiabetiska egenskaper hos propolis

Diabetes mellitus, eller vanligen diabetes, är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna. I olika studier har propolisextrakt visat sig vara effektiv för att minska hyperglykemi, eller för hög blodsockernivå i blodet, och oxidativ stress som är kopplat till hyperglykemi. Det kunde också förbättra hjärt-kärlhälsan hos personer med diabetes.

Bidrottninggelé, ett läkande sekret hos bin som ger dem näring, har även goda antidiabetiska kvalitéer och kan avsevärt sänka blodsockernivåerna och oxidativ stress orsakat av högt blodsocker.

6. Propolis kan skydda nerverna

Propolis har hämmande verkan mot död av nervceller, vilket möjligen kan förebygga flera neurodegenerativa tillstånd och även ischias. Det här kan bero på propolis effekt på oxidativ stress, vilket man tror kan vara sjukdomsorsaken till flera neurodegenerativa sjukdomar, inklusive Alzheimers och andra former av demens.

7. Propolis är en potentiell behandling för mag- och tarmsystem

Den cytotoxiska och cytostatiska verkan hos CAPE, en ester som finns i propolis, gör det till en god, potentiell terapi i behandling och förebyggande av cancer i mag- och tarmsystem.

Dessutom kan propolis behandla och förebygga magsår, troligtvis på grund av dess antioxidativa och anti-inflammatoriska egenskaper, och påverkan på magsår.

8. Propolis inom hudbehandling

Man har studerat propolis för dess verkan på ett antal olika hudtillstånd, inklusive brännskador, för sårläkning, insektsbett, UV-inducerad skada, munskada och sår. Dess antibakteriella och anti-inflammatoriska karaktär gör det till en populär ingrediens i många naturliga kosmetiska produkter.

Propolis har även blivit testad för dess verkan på akne. Konventionell antibiotikabehandling mot akne har blivit mindre effektiv på grund av ökningen av antibiotikaresistenta stammar av Propionibacterium som orsakar akne. Forskare har dock visat att naturliga, antimikrobiella extrakt som propolis verkar kunna minska rödhet och ärrbildning effektivt.

Säkerhet

Att äta propolis eller använda det på huden kan orsaka allergiska reaktioner, särskilt hos personer som är allergiska mot honung eller bistick eller hos personer med astma. Allergin visar sig som kontakteksem eller oral mukosit (inflammation i mun och svalg).

Forskare tror att fast där finns en risk för allergisk reaktion och trots att den exakta dosen av propolis ännu inte är fastställd, så finns en bred potential för användningen av den här naturliga och lovande substansen för de som inte har allergier.

För mer information och ytterligare forskningsstudier, se forskningsdatabasen hos GreenMedInfo.com, sök på bee propolis och andra biprodukter som honung och bigift.

GMI Research Group (GMIRG) är dedikerad till att undersöka de viktigaste hälso- och miljöfrågorna idag. Särskild tyngd läggs vid miljöhälsa. Vår djupgående och fokuserade forskning utforskar de många sätt på vilka människokroppens aktuella tillstånd speglar det verkliga tillståndet i den omgivande miljön. Ta del av GreenMedInfos nyhetsbrev här. Artikeln publicerades ursprungligen på GreenMedInfo.com

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.