Oro i L för lång partiledarjakt
L-ledaren Jan Björklund har meddelat att han slutar. Foto: Naina Helén Jåma/TT-arkivbild


Liberalerna riskerar att lamslås av en lång jakt efter en ny partiledare.

Valberedningen vill därför tidigarelägga partiledarvalet.

– Valberedningen tycker att landsmötet bör tidigareläggas men har inte fattat beslut om något datum. Precis i denna stund håller vi på att formulera ett brev till länsförbunden där vi ställer frågan om ett extra landsmöte, säger valberedningens ordförande Olle Schmidt (L) till TT.

Nuvarande plan innebär att landsmötet hålls i november. Först då skulle en ny partiledare kunna väljas efter att Jan Björklund. Han meddelade i onsdags att han inte ställer upp för omval.

Frågan är hur snabbt ett extra landsmöte kan kallas in. Valberedningen vill inte att partiledarfrågan ska störa valkampanjen till EU-valet den 26 maj alltför mycket.

Öppen process

I brevet vill valberedningen få svar från länsförbunden om ett extra landsmöte och man slår också ett slag för att få en så öppen process som möjligt, till exempel med utfrågningar av kandidater och möjlighet för länsförbund att anordna egna "primärval".

Valberedningen har ännu inte börjat diskutera olika namn, enligt Schmidt. Och han hoppas att den splittrande striden i regeringsfrågan inte ska fortsätta i partiledardiskussionen.

– Jag hoppas vi kan undvika det, för vad partiet behöver just nu är enande krafter. Jag hoppas att alla i görligaste mån kan vinnlägga sig om det, säger Olle Schmidt.

En av de tänkbara partiledarkandidaterna, Gulan Avci (L), säger redan nu nej till att ta över efter Jan Björklund.

Avci säger nej

– Det här är ett väldigt tungt och ansvarsfullt uppdrag, och jag känner att jag är inte i ett läge där jag kan ta det viktiga ansvaret som det innebär att vara partiledare, säger Avci till TT.

– Vi befinner oss i ett ganska svårt läge nu där vi har haft en ganska uppslitande process kring regeringsfrågan hela hösten. Jag tror att det är extra viktigt nu att den partiledare som kommer att väljas på landsmötet också har förmågan att ena båda de här två grupperna i partiet som har velat olika saker, säger hon.

Torkild Strandberg (L), kommunalråd i Landskrona, ser risker med att låta partiledarfrågan pågå till november. Han tycker att det är svårt att förutse konsekvenserna av en så lång process.

– Det är i mitt tycke en allt för lång tid för detta, säger Strandberg.

Viktigt vägval

Han påpekar att partiledarvalet är ett viktigt vägval för Liberalerna.

– Jag skulle inte vara förvånad om det kommer att stå mellan olika kandidater. Jag är inte säker på att en kandidat kommer att omfamnas av alla, säger Strandberg, som själv tycker att att den tidigare integrationsministern Nyamko Sabuni (L) är ett intressant partiledarnamn.

TT: Blir en partiledarstrid farlig för partiet?

– Det vore naturligtvis bättre om det fanns en bred uppslutning kring ett namn, visst är det så, säger Strandberg.

Han tillhör en grupp framträdande liberaler som var emot att partiet skulle inleda ett regeringssamarbete med Socialdemokraterna.

– En ny partiledare måste ha som uppgift att återupprätta förhållandet till våra vänner i Alliansen och att söka någon slags borgerlig hemvist för liberalerna, säger Strandberg.

Hålla överenskommelsen

Han tror inte att en sådan partiledare skulle innebära slutet för Liberalernas överenskommelse med den rödgröna regeringen.

– Nu har vi deltagit i en förhandling hur detta land ska styras och vem som ska sitta i regeringen. Det är rätt så stora ting vi talar om och då måste det finnas en hållfasthet i det, säger Strandberg.

– Så länge S hedrar utfästelserna i överenskommelsen, så tror jag att man måste akta sig väldigt noga för att förändra det, säger han.

Samma sak säger Gulan Avci, som också hon var emot överenskommelsen med regeringen. Hon framhåller att hon och alla andra inblandade har ett ansvar att nu hitta en väg framåt.

– Då menar jag att den överenskommelse som man har träffat med regeringen och Centerpartiet ska respekteras. Men vi och den nya partiledaren ska samtidigt tydligt signalera att Liberalerna är ett liberalt och borgerligt parti och att vi kommer att söka stöd för att bilda en borgerlig regering 2022, säger Gulan Avci (L).

(Maria Davidsson/TT)
(Peter Wallberg/TT)
(Owe Nilsson/TT)