C och L säger nej till M-KD-regering


Både Centerpartiet och Liberalerna säger nej till Moderatledaren Ulf Kristerssons planer på en M-KD-regering. Därmed kan den inte få stöd i riksdagen.

– Låt mig vara tydlig med att en Alliansregering består av fyra partier, inte en eller två eller tre partier, säger C-ledaren Annie Lööf.

– Jag vill hålla ihop Alliansen. Jag vill se till att C:s liberala politik får genomslag och att Alliansens reformkraft får genomslag, säger Lööf.

Hon uppmanar Ulf Kristersson att dra tillbaka förslaget att bilda en regering utan hela Alliansen. Om förslaget läggs fram i riksdagen kan inte C stödja det.

– Vi har landat i att i denna runda säga nej till det, säger Lööf, och konstaterar att förslaget ändå redan har fallit eftersom Sverigedemokraterna sagt att de tänker rösta nej.

Bredare regering

Annie Lööf anser att en regering måste vara bredare, så att den inte behöver aktivt stöd från SD för att kunna genomföra sin politik.

Hon är tydlig med att Centerpartiet inte kommer att bryta sig loss från Alliansen för att ingå i en S-ledd regering.

– Kom ihåg att ett nej till en liten moderatregering inte är ett ja till Stefan Löfven, säger hon.

Annie Lööf avlöste Liberalernas ledare Jan Björklund i riksdagens presscenter. Även han gav beskedet att Liberalerna inte tänker släppa fram en M- eller M-KD-regering.

– Om talmannen driver fram ett sådant förslag nu kommer vi att rösta nej, sade Jan Björklund.

Liberalernas partiledare Jan Björklund kommenterar regeringsfrågan vid en presskonferens på lördagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vill ha mer tid

L och C anser att Ulf Kristersson behöver mer tid i försöken att bilda en regering och kommer också att begära detta hos talmannen.

– De sonderingsförsök som har gjorts har inte varit tillräckliga, sade Björklund.

I fredags presenterade Moderatledaren på Facebook sin plan för hur en regering utan hela Alliansen kan bildas.

"Jag kallar förslaget för "3-2-1" Dvs regeringen består av enbart Moderaterna eller av Moderaterna plus de Allianspartier som kan och vill ingå i den regeringen", skrev Kristersson.

Inlägget har orsakat irritation hos Alliansvännerna. Men Björklund anser ändå inte att Alliansen spruckit.

– Nej, det har den inte. Vi vill hålla samman Alliansen, säger Björklund.

Flera alternativ

Liberalernas första regeringsalternativ är en bred koalition med Alliansen och Socialdemokraterna. Björklund säger att han har gett upp hoppet om S-stöd för en Alliansregering. Ett andra alternativ är en regering av tysk modell med M och S. Ett tredje är Alliansen och MP i regeringssamarbete.

I dagsläget säger L nej till en M- eller M-KD-regering.

– Vi måste pröva de här andra blocköverskridande alternativen. Detta vore en svag regering och dåligt för Sverige. Dessutom riskerar det leda till inflytande för Sverigedemokraterna. Det är ett dåligt alternativ. Vi kommer inte att ta ställning till ett sådant alternativ innan de andra har prövats, säger Björklund.

Han konstaterar att en regering måste ha ett tillräckligt beslutsunderlag i riksdagen.

– Alliansens styrka är att Alliansen har en tydlig reformagenda, men Alliansens svaghet är att den kommer att förlora alla omröstningar av väsentlig betydelse.

L släpper inte fram M-KD-regering

C säger också nej

(TT)