Bönderna hoppfulla inför årets skörd
Skördeläget ser betydligt bättre ut i år efter fjolårets torka. Foto: Johan Nilsson/TT-arkivbild


Efter att ha gått på knäna under fjolårets torka och hetta ser läget betydligt ljusare ut för lantbrukarna denna sommar.

– Vi är tillbaka på normala nivåer, eventuellt bättre än normalt, säger Lennart Nilsson, styrelseledamot i Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

Överlag ser skördarna ut att bli goda i större delen av landet.

– Det är den bild vi fått när vi pratat med organisationen ute i landet. Det ser bra ut, mycket bättre än förra året. Men man ska inte ta ut segern innan man skördat, säger Lennart Nilsson.

– I fjol såg vi ju redan i juni vart det skulle barka hän med torkan. Det är viktigt att vi får en vettig skörd i år, på grund av det hårt ansträngda läget förra året. Vi behöver fylla både lador och plånböcker.

Ett orosmoln är avsaknaden av moln på östkusten. Längs med kusten i Uppsala, Stockholms och Östergötlands län, och nedåt Kalmar och Öland, är det fortsatt torrt även om en del regnskurar kommit.

I övrigt finns det anledning till optimism.

– Första vallskörden är påbörjad, och de signaler vi fått på flesta håll är att den blivit bra. På en del ställen har det varit torrt och varmt och inte kommit i gång så bra, men till exempel här på västkusten har man fått en hyfsat andraskörd också, säger Nilsson.

(Joel Malmén/TT)