Bokporträtt: Tidigare ministern: Elin Wägner är min ledstjärna

Elin i mitt liv

Thage G Peterson framför hyllan med böcker av och om Elin Wägner i hans hus i Nacka i Stockholm. Den grafiska grafiska bilden framför böckerna föreställer Elin Wägner. Foto: Lars Liljesvärd


Thage G Peterson är sexfaldig minister för Socialdemokraterna och har även varit riksdagens talman. Han har skrivit boken ”Elin i mitt liv” som handlar om den person som tillsammans med Olof Palme betytt mest för honom i livet: författarinnan och journalisten Elin Wägner ( 1882–1949 ).

Elin Wägner arbetade för fred och kvinnlig rösträtt och var även den andra kvinnliga ledamoten i Svenska Akademien (1944–1949) efter Selma Lagerlöf. Boken, som ges ut av Carlsson Bokförlag, är inte en biografi utan speglar Thage G Petersons möten med Elin Wägner, deras samtal och vad de kom att betyda för honom.

– Jag skrev boken för att jag är en av de få i livet som träffat Elin Wägner och umgåtts med henne. Det har skrivits böcker och doktorsavhandlingar av dem som aldrig träffat Elin. När jag varit runt om i Sverige och pratat om Elin så har åhörarna kommit med frågor om vem hon egentligen var som jag kunnat svara på. Jag kan beskriva det eftersom jag umgåtts och pratat med henne så många gånger, säger Thage G Peterson.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!