Bjud in fåglarna i ditt liv

I huvudet på en folkkonstnär

Flera av mina bästa barndomsupplevelser handlar om naturen. Känslan av att sova under bar himmel eller få kontakt med vilda djur i trädgården. Foto: Mats Karström


Genom veckans kontakt med fågelskådare har jag fått en djupare förståelse för hur viktigt det är för oss människor att vi får möjlighet till genuina möten med vilda djur och hur detta kan öka vår empatiska förmåga.

Nästa vecka håller föreningen Birdlife Sverige sitt årliga arrangemang Vinterfåglar inpå knuten. Jag har skrivit en artikel om arrangemanget i detta nummer. Det som påverkade mig mest när jag gjorde mina intervjuer var den positiva effekten som fågelmatningen har på dem som utför den.

Jag har tidigare inte haft något större intresse av fågelmatning eller fågelskådning och har då tänkt att detta främst är en välgärning för fåglarna. Men när jag fick höra historier om hur halvt tama fåglar äter ur händerna eller sätter sig på fågelmatare förstod jag hur viktigt det är att få känna en koppling till naturen.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!