Bjud på saffransbollar och lyxiga mozartkulor
Saffransbollar och mozartkulor med extra mycket nötter och mandlar. Foto: Sofia Drevemo/Epoch Times


Här bjuder vi på spännande, men enkla saffransbollar och en lyxigare variant av mozartkulor, helt gjorda från grunden, utan socker och med mycket nötter och mandel.

Mozart själv fick inte smaka på godbitarna, som skapades i Salzburg 1890 av Paul Fürst, 100 år efter kompositörens dödsdag. De kulor vi är vana vid i Sverige består av en nougatkärna, omsluten av mandelmassa och doppad i mörk choklad. Men i originalkulan är det faktiskt tvärtom, där en kärna av mandelmassa, gjord på pistasch- och sötmandel, är omgiven av nougat.

Nu finns det förstås ett antal olika varianter som säljs med en bild av Mozart på omslaget, men Konditorei Fürst är de enda som får kalla sin kula för ”original”.

”Fin” mandelmassa i affären brukar bestå till hälften av mandel och med resten mestadels socker. Nougat finns i olika former, men den vi köper i affären består till större delen av socker och till ungefär en tredjedel hasselnötter. Andra typer av nougat innehåller ofta äggvita och kan vara med eller utan nötter. Den kända wienernougaten är den typ som ligger närmast det som vi i Norden kallar för nougat.

Det går utmärkt att göra lyxigare varianter med mer nötter och mandel och använda annan sötning istället för socker.

Man kan själv enkelt göra både mandelmassa och nougat och det går utmärkt att göra lyxigare varianter med mer nötter och mandel och använda annan sötning istället för socker.

Här gör vi en mandelmassa enligt recept från webbsidan Helande Mat. På sidan finns recept gjorda på ingredienser som är bra för kroppen och hälsan. Här utesluts bland annat socker och stärkelse.

Mandelmassan sötas istället med honung och både konsistens och smak blir mycket lik den mandelmassa man köper. Till den gör vi en nougat, där hasselnötterna först rostas och mixas till ett nötsmör. Detta rörs sedan ihop med en hemgjord choklad.

Mozartkulor

Det här behövs för cirka 30 st

Mandelmassa

2,5 dl mandlar (200 g)

1-2 msk honung

0,5 äggvita

Gör så här

Skålla och skala mandeln. Låt torka ordentligt.

Mixa mandeln fint. Tillsätt honung och äggvita.

Mixa till en slät massa.

Nougat

2 dl hasselnötter

1 dl kakaomassa

0,5 dl kakaosmör

1-2 msk honung

1 nypa oprocessat salt

Gör så här

Rosta nötterna i torr panna. Låt svalna och gnugga loss skalen.

Mixa tills det blir till ett smör. Efter en stunds mixande kommer oljorna fram. Nötsmöret kan även användas i smoothies och till andra bakverk.

Smält kakaomassa och kakaosmör med honung och lite salt på svag värme i en kastrull.

Blanda chokladen med hasselnötssmöret.

Choklad

Antingen 150 g 70-procentig choklad som smälts i vattenbad, eller

2,5 dl kokosolja

1 dl honung

2,5 dl kakao

1 tsk vaniljpulver

1 nypa oprocessat salt

Gör så här

Värm kokosoljan försiktigt. Låt svalna till rumstemperatur.

Rör ihop resten av ingredienser till en slät smet. Tillsätt kokosoljan och rör om.

Choklad som blir över kan man hälla i silikonformar, knäckformar eller i en stor form för att sedan skära i bitar. Formarna ställs sedan i frysen tills det stelnat. Förvaras i kylskåp.

Gör mozartkulorna så här

Rulla små kulor av nougaten, cirka 0,5 tsk. Rulla in nougaten i mandelmassa, cirka 0,5 msk.

Doppa i choklad, lägg på bakplåtspapper och ställ svalt tills det stelnat. Vill man garnera dem kan man lägga på en mandel eller lite finrivet apelsinskal. Förvara i kylskåp.

Saffransbollar

De här juliga godisbollarna är enkla att göra, med en bas av mandlar, cashewnötter och torkade aprikoser. Sötningen kommer från frukt och honung. Eftersom ingredienserna är bra för kroppen kan man gärna ta flera. Både cashewnötter och mandel innehåller nyttiga fetter, protein och näringsämnen som kalium, magnesium, järn och folat.

Receptet kommer från webbsidan Innemiljö & Hälsa, en sida med information om sådant som påverkar vår innemiljö och därmed även vår hälsa. Här kommer också kosten in.

Saffransbollar

Det här behövs för 12 st

1,5 dl skållade mandlar

0,5 dl cashewnötter

0,5 g saffran

1 dl torkade aprikoser

1 msk kokosolja

1 msk honung

1 nypa salt

kokos att rulla i

Gör så här

Börja med att mixa mandlar och nötter. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa tills smeten är så slät du vill ha den.

Gör bollar och rulla i kokos.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.