Biblioteken levererar bokkassar till 70-plussare


Biblioteken i Göteborg erbjuder hemleverans av bokkassar till sina äldre låntagare inför påsken. Eftersom Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 år att stanna hemma för att hålla nere smittspridningen vill biblioteken stötta sina låntagare genom att skicka hem färdiga bokpaket.

Hela nästa vecka, från måndag 30 mars till och med söndag 5 april, kan den som är 70 år och äldre, bor i Göteborg och har ett bibliotekskort, kontakta biblioteken i Göteborg och göra beställningar på bokkassar. Kassen levereras lagom till påskhelgen.

- Eftersom Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som är 70 år och äldre att stanna hemma vill vi hjälpa våra låntagare att låna böcker. Dels har de ju ingen möjlighet att ta sig till sitt bibliotek och då erbjuder vi oss att leverera böcker hem till dem istället. Dels är läsning ett väldigt fint sätt att under en stund ta sig ur sin ensamhet, bryta sin isolering och möta karaktärer, uppleva spänning, förkovra sig eller lockas till skratt, säger Anette Eliasson, sektorschef för biblioteken i Göteborg.

Bibliotekarierna väljer ut

Från måndag den 30 mars går det att beställa färdiga bokpaket, en bokkasse, antingen via telefon: 031-368 34 00, via mejl: bokkasse@kultur.goteborg.se eller i ett formulär på: stadsbiblioteket.nu/bokkassen-kommer/

Låntagaren beställer ett tema eller efter ett intresse. Det kan vara både skönlitteratur eller facklitteratur/hobby (trädgård, träning, matlagning). Bibliotekarierna väljer sedan ut och gör i ordning en bokkasse på upp till sju böcker. Kassen levereras hem lagom till påsk så att den långa påskhelgen med eventuellt uteblivna kalas och besök kan berikas med läsning.

E-böcker och e-ljudböcker ett annat alternativ

Ett annat sätt att låna böcker utan att behöva ta sig till biblioteket är att låna hem e-böcker eller e-ljudböcker. Just nu fylls det på med e-böcker i appen Libby för att möta den ökade efterfrågan. Dessutom har lånevillkoren ändrats så att låntagaren kan låna ett obegränsat antal e-böcker, dock max två samtidigt.

Film

Biblioteken i Göteborg erbjuder även tjänsten Cineasterna, där det går att strömma upp till 8 filmer per månad med bibliotekskortet.

Temakassar i entréer

De allra flesta bibliotek har också sedan en tid färdiga bokpaket eller temakassar i närheten av entréerna för de låntagare som inte vill gå omkring i lokalerna eller stanna längre än nödvändigt.

Läs mer om biblioteken i Göteborg med anledning av coronaviruset.

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.